Česká politika a organizovaný zločin: už v prosinci na plátnech kin

13.09.2011 20:56

Režisér Tomáš Zelenka v prosinci letošního roku uvede do kin svůj nový snímek. Film Hranaři, jehož jsou ParlamentníListy.cz mediálním partnerem, se odehrává v současnosti a v jeho samém středu je organizovaný zločin, který tahá za politické nitky.

Česká politika a organizovaný zločin: už v prosinci na plátnech kin

Při přípravě scénáře spolu se scénáristy sbírali informace a inspirovali se něčím reálným. Ale Zelenkovi jde především o to, aby se dostal do příběhu lidí, kteří už jsou na určité společenské úrovni, ale jejich okolí je prostě vleče s sebou a oni se jen těžko dostávají ven. Film Hranaři varuje před nebezpečím korupce, manipulace a útlaku, přičemž zároveň zkoumá nebezpečí vydírání, ať už jde o zneužití parlamentní moci anebo svévole.

„Hranaři  je mnohovrstevný film," říká producent Jiří Jurtin, jenž za své kariéry produkoval filmy Bestiář, Sněženky a Machři po 25 letech a Czech Made Man.

"Diváci si mohou ve filmu užít dynamické akce, ale zároveň mohou jít do hloubi komplikovaných problémů a idejí, jichž se film dotýká. Film vzbuzuje spousty otázek, ale zároveň neposkytuje žádné zjednodušené odpovědi."

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Příběh, který Tomáš Zelenka na plátně oživuje, vychází ze scénáře Oto Klempíře a Jiřího Hubáčka. Scénář Hranařů má vycházet z českých reálií posledních let. Však je také snímek odstartován popravou někdejšího vládce českého podsvětí Františka Mrázka.

Snímek se začal natáčet v létě 2011 a nyní je již ve fázi postprodukce, je dostřihán a posouvá se ke skladateli Zdeňkovi Mertovi a ke zvukaři Tomášovi Bělohradskému. Současně bude vznikat trailer, který bude začátkem října nasazen do kin.

Diváci film uvidí v prosinci v kinech. Na vzniku filmu se podílela produkce Nogup agency a téma, styl zpracování a celková atmosféra filmu byla konzultována s kriminálkou, s lidmi z Bezpečnostní informační služby, s podnikateli.

Avizovaným cílem celého filmu je vykreslit současné české podnikatelské a politické prostředí, které je přímo dokonalý podklad pro temný film, kde jeden osamělý hrdina bojuje proti zkaženému establishmentu.

Tím hrdinou je právě Saša Rašilov.

Celý příběh se točí kolem stavitele Slámy, kterého hraje Miroslav Etzler a jeho kamaráda, majitele bezpečnostní agentury Hlože, kterého ztvárňuje Saša Rašilov.

Sláma, který akceptuje korupční praktiky při veřejných zakázkách, se však jednoho dne rozhodne, že už na ně nebude přistupovat. Z incidentu se stává především politická kauza a Sláma musí být odstraněn. Na jedné straně je to víra ve společenskou změnu, ale zároveň se spustí smrtící vendeta vůči každému, kdo mu kdy uškodil.

A kromě Saši Rašilova Zelenka získal pro svůj film mnoho dalších skvělých herců, mj. i Jana Třísku, který přiletěl na natáčení z LA a který ve snímku ztvární roli vysloužilého agenta americké zpravodajské služby NSA.

Tomáš Zelenka je náležité pyšný na to, že se mu do snímku podařilo získat herce, kteří patří v současné době k jedněm z nejobsazovanějších. Na to, že jsou Hranaři Zelenkův debut, se mu podařilo sehnat kvalitní herecké obsazení. Na to má Zelenka odpověď:  Na obsazení jsem se s producenty naprosto shodl. No a pak jsem zavolal svým kamarádům, jestli by si v Hranařích nechtěli zahrát, a oni souhlasili."

Kameru na filmu dělal vynikající kameraman Karel Fairaizl, který debutoval snímkem Filipa Renče Hlídač č. 47.

Kam dál:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…