Česká televize bude vysvětlovat. Reportáž s Babišem a dluhopisy připadá Radě pro vysílání účelová

09.03.2017 17:59

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání požádala Českou televizi k vysvětlení reportáží o ministru financí Andreji Babišovi (ANO).

Česká televize bude vysvětlovat. Reportáž s Babišem a dluhopisy připadá Radě pro vysílání účelová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Rada se konkrétně zaměřila na reportáž v pořadu 168 hodin s názvem „Křišťálově čisté“, kdy podle jejích slov došlo k prezentaci situace kolem nákupu korunových dluhopisů Andrejem Babišem způsobem, jenž mohl vyvolat pochybnosti o nestranném přístupu k osobě ministra. „Reportáž popisuje situaci, kdy Andrej Babiš dodatečně uvedl i své nezdanitelné příjmy z období nákupu dluhopisů, aby prokázal, že měl dostatek financí na jejich nákup, přičemž reportáž vyznívá díky účelovému řazení informací a sestřihu jednotlivých vyjádření respondentů jako obvinění Andreje Babiše, že v otázce svých příjmů lhal, ačkoli nic podobného nebylo spolehlivě prokázáno,“ popisuje rada. 

Stejně tak žádá o vysvětlení reportáže „Ministerské počty“, jež byla odvysílána pořadem Reportéři ČT. Opět prý reportáž mohla vyvolat pochybnosti o nestranném přístupu k osobě ministra a o objektivitě informování o celé kauze. „Reportáž zpochybňuje legitimitu nákupu korunových dluhopisů, a přitom se soustředí výhradně na osobu Andreje Babiše a společnost Agrofert, ačkoli se jedná o hojně využívanou finanční transakci i jinými osobami a subjekty, aniž by jejich postup byl Českou televizí zpochybňován. Reportáž dále jednoznačně evokuje dojem, že k nákupu akcií došlo účelově s cílem vyhnout se placení daní a že společnost Agrofert je protežována při získávání veřejných zakázek, aniž by reportáž tyto domněnky jakkoli prokázala,“ všímá si rada. Zároveň jsou prý také kladeny sugestivní řečnické otázky, jež navozují neurčitá podezření směrem k Babišovu hospodaření. 

„Nepřináší k nim však konkrétní reakce A. Babiše, nýbrž přináší sestřih obviňujících výroků Babišových odpůrců, k nimž zařazuje spontánní vyjádření Babiše, spíše obecné invektivy směrem k České televizi, což vzbuzuje pochyby, zda šlo autorům reportáže o skutečné informování o podstatě kauzy, nebo o účelové vytvoření negativního obrazu respondenta Babiše,“ dodává rada.

Poslední reportáž, kterou chce Rada vysvětlit, se opětovně týká korunových dluhopisů a pořadu 168 hodin. Reportáž „Voda a víno“ podle ní nedala prostor ministrovi k vyjádření, ale naopak pracovala s účelovým sestřihem jeho předchozích vyjádření sestavených do takového celku, který evokoval dojem jednoznačného Babišova provinění. „Reportáž účelově pracovala jen s některými aspekty případu, manipulativně vytrhávala vyjádření A. Babiše z kontextu a zařadila je do nového kontextu, tak aby se zdála potvrzovat jeho údajnou vinu formulovanou moderátorkou v úvodním slovu. Reportáž se nestaví k situaci neutrálně a předjímá údajné provinění aktéra, které nebylo ve skutečnosti dosud nijak věcně prokázáno, ať už v trestněprávní, nebo v etické rovině,“ uzavřela rada.

Zprávu ze zasedání rady najdete ZDE.

Na reportáže si stěžoval sám ministr Babiš. „Podávám stížnost na Radu ČT a Radu pro rozhlasové a televizní vysílání na pořad 168 hodin a Reportéři ČT. Reportéři jsou zmanipulovaný pořad. Slavili jsme u nich už 20. zmanipulovanou reportáž. A chci, aby to věděli daňoví poplatníci, kteří platí veřejnoprávní poplatky,“ zmínil Babiš s tím, že tyto pořady jsou zmanipulované. 

Tomu se však brání moderátor Wollner, jenž se domnívá, že Česká televize by se měla proti Babišovým výrokům bránit žalobou. „Tohle jsou výroky, které mají zpochybnit naši legitimitu,“ myslí si  Wollner s tím, že tento urážlivý způsob, jaký Babiš zvolil, je za hranou. Již dříve mimo jiné Babiš nazval novináře z pořadu „zkorumpovanou pakáží“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…