Češka v roušce? Perská princezna, napsal. A letí z práce

25.03.2020 10:04

Mluvčí Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Petr Kukal končí. Důvodem je mimo jiné to, že ve svém sloupku pro deník Metro přirovnal ženy nosící roušky k perským princeznám, což jedné ze studentek vadilo natolik, že podala stížnost k Akademickému senátu. Píše o tom server iRozhlas.cz.

Češka v roušce? Perská princezna, napsal. A letí z práce
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Důvodem konce Petra Kukala je podle proděkana Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Daniela Soukupa mluvčího působení na sociálních sítích. „Koronavirová pandemie je děsivá věc. Dopadá na nás všechny a neshledávám na ní nic dobrého. Opatření, k nimž nás nutí, nám ale mohou některé věci připomenout. Nejen hodnotu solidarity a odpovědnosti, ale i skutečnosti zdánlivě nevýznamné. Třeba že okouzlení a tajemství jsou dvě sestry, které se vedou za ruce. Milé ženy a dívky v rouškách, nejste směšné, trapné ani neatraktivní. Jste i v mizérii těchto dní perskými princeznami,“ napsal Kukal do sloupku. 

Anketa

Měl by se seškrtat rozpočet ministerstva obrany?

92%
8%
hlasovalo: 14832 lidí

Rozlítil však některé uživatelky, které oponovaly, že roušky nosí kvůli účelu, nikoliv kvůli atraktivitě. Jedna ze studentek pak dokonce stížnost na Kukala adresovala Akademickému senátu FF UK. A to kvůli tomu, jak Kukal reagoval na kritiku. Ta však ze sociálních sítí zmizela, Kukal ji smazal. Podle serveru iRozhlas.cz psal například, že studentka „je děvčátko mladší než oba moji synové“.

„Doporučení, abych si řeči nechal na koledu, bys mi patrně na chodbě školy, která jednou, až ji dokončíš, skutečně bude Tvou alma mater, asi neřekla,“ napsal také a vyzval studentku, aby se na Akademický senát obrátila. Ta tak učinila, nežádala však prý jeho odchod, jen to, aby se u podobných sloupků neprezentoval jako mluvčí FF UK. Podle všeho prý nebyla prvním stěžovatelem.

K následnému odchodu Kukala došlo podle proděkana Soukupa po vzájemné dohodě. Kukal k odchodu vedl, že jeho důvodem byla „dlouhodobá názorová neslučitelnost s vedením fakulty, která se postupně vyjasňovala“. Šlo o jeho aktivity na sociálních sítích. Kukal je mimo jiné také spisovatelem a básníkem, na Twittteru KTweetuje jej sledují tisícovky uživatelů. Za ministra kultury Daniela Hermana spravoval Twitter resortu kultury, v roce 2016 za tuto činnost dostal Křišťálovou lupu. 

„Nyní chléb budete jísti, poté vodu budete píti. Mary had a little lamb. Na prvních větách strašně záleží, protože potom budou v učebnicích. Někdy Vás taková odpovědnost úplně paralyzuje. Filozofická fakulta UK vstupuje do světa 280 znaků. Je pozdní večer. A tohle je první tweet,“ těmito slovy se pak mimo jiné Kukal uvedl na Twitteru Filozofické fakulty.

„Já jsem vám celou dobu říkal, že FF UK je marxistický sídlo, odkud se vyhazujou lidi za názory,“ okomentoval věc novinář a komentátor Michal Půr.

Já jsem vám celou dobu říkal, že FF UK je marxistický sídlo, odkud se vyhazujou lidi za názory. https://t.co/wi8phoagBF

— Michal Pur (@michalpur) March 25, 2020

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…