Česká vlajka jako symbol kolaborace, píše Cemper. Je za tím podpora Rusku

21.04.2022 16:41

Šéfredaktor projektu Manipulátoři.cz Jan Cemper se ve svém textu na webu zaměřil na českou vlajku. Podle něj ta – umístěná na profilové fotografii na sociálních sítích – se stala symbolem kolaborace.

Česká vlajka jako symbol kolaborace, píše Cemper. Je za tím podpora Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Cemper

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí
Cemper ve svém příspěvku poukázal na text, v němž je patrné přání, aby v Rusku byla zformována československá jednotka, která po boku ruské armády dobude Prahu. A právě sdílení tohoto textu je podle něj důkazem, že českou vlajku si ve velkém na profilovou fotku na sociální síti přivěšují hlavně lidé, kteří se jen bojí si připnout vlajku ruskou. Právě oni tento příspěvek totiž podle něj sdílejí.

Podle Cempera však právníci upozorňují, že sdílení takovéhoto příspěvku by mohlo být chápáno jako trestný čin vlastizrady.

„Pokud by někdo veřejně vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu, akceptoval je či podporoval nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelní představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit odpovědnosti za trestný čin schvalování trestného činu podle § 365 trestního zákoníku, případně za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku,“ zmiňuje Cemper slova státního zastupitelství.

Původně se Cemperův text jmenoval „Česká vlajka na profilovce se stala symbolem kolaborace.“ To je patrné i z URL článku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…