České dělostřelectvo nesplňuje požadavek NATO. Kanóny mají malý dostřel

16.05.2015 13:13

Česká armáda disponuje 48 samohybnými houfnicemi umístěnými na základně v Brdech. Problém ale je, že tato veškerá dělostřelecká síla tuzemských vojáků nedosahuje parametrů, ke kterým se naše země zavázala Severoatlantické alianci. Upozorňují na to dnešní Lidové noviny. Podle nich totiž mají česká armádní děla dostřel maximálně dvacet kilometrů, s klasickou municí pak asi o dva kilometry méně. Praha ale alianci slíbila něco jiného.

České dělostřelectvo nesplňuje požadavek NATO. Kanóny mají malý dostřel
Foto: Hans Štembera
Popisek: 152 mm samohybná kanónová houfnice - DANA

„Závazek České republiky vůči aliančním partnerům je mít dělostřelecký systém s dostřelem 40 kilometrů. V současné době nedisponuje dělostřelectvo takovým zbraňovým systémem,“ přiznala listu šéfka kanceláře generálního štábu Jana Růžičková. Podle deníku ale také zmíněné houfnice DANA na podvozku Tatra stále nemají ráži kompatibilní se standardy NATO. I proto je nutné dělostřelecký pluk z Brd modernizovat.

Podle informací deníku by si české vojsko rádo pořídilo zhruba čtyři desítky samohybných děl, jejichž cena se i s logistikou a municí může dotýkat až deseti miliard korun. O tuto lukrativní zakázku má zájem jihokorejská společnost Samsung.

Ve hře je prý i možnost, že by se houfnice firmy Samsung na pásových podvozcích montovaly na Moravě. Kanony by se mohly vyrábět například ve fabrice ArcelorMittal, systémy by pak kompletoval státní podnik VOP CZ v Šenově u Nového Jičína. „Náš zájem je, aby se nové dělostřelecké systémy montovaly ve VOP CZ,“ potvrdil listu náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…