České deníky komentují konec prezidenta Václava Klause v úřadu

08.03.2013 6:30

Dvakrát už se zdál Václav Klaus v politice odepsaný. Poprvé po takzvaném sarajevském atentátu v roce 1997. Podruhé, když se v roce 2003, po prohraných volbách, jako řadový poslanec a pouze čestný předseda ODS pustil do na první pohled marné prezidentské kandidatury. Nyní je v koutě potřetí. Povede se mu ještě jeden, poslední návrat, ptá se autor komentáře v dnešní Mladé frontě Dnes.

České deníky komentují konec prezidenta Václava Klause v úřadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odcházející prezident Václav Klaus naposledy navštívil zasedání vlády

Obdivovatelů, kteří ho k němu budou vyzývat, má podle listu stále dost. Jenže česká pravice už Václava Klause jako politika a představitele nepotřebuje. Jeho šance znovu se stát významným lídrem je nulová.

Míra znechucení, kterou Klaus nejen svou amnestií ve společnosti vyvolal, je podle MfD mimořádná. Vytrhl z apatie i ty, kteří už nad politikou mávají rukou, nevkusným napadáním mrtvého popudil i Havlovy kritiky. K tomu jeho tolerance, či dokonce podpora extremistických názorů, trapné zapojení do Zemanovy prezidentské kampaně.

Státník na úrovni

Na začátku svého prezidentování Václav Klaus sliboval sjednocení země. Podařilo se mu to pro sebe nejnešťastnějším způsobem - spojil řadu lidí proti sobě, píše MF. Na druhou stranu se ale odcházejícímu prezidentovi musí nechat, že sice provokoval svými názory, ale zároveň dokázal být státníkem na úrovni, u něhož nehrozilo riziko ostudy - na rozdíl od jeho nástupce, píšou dnešní Lidové noviny (LN).

Ostatně i fakt, že Klaus stál tolika kritikům za reakce, svědčí podle LN o tom, že nebyl brán za tuctového, zcela bezvýznamného politika kdesi z jedné malé země v hloubi evropského kontinentu.

"Tedy pochopitelně s jednou výjimkou, která se týkala jisté psací potřeby a jisté jihoamerické země. Ale zase, kterému českému politikovi se podařilo být v Americe hvězdou oblíbeného pořadu televize NBC The Tonight Show with Jay Leno. I když těchto pár minut slávy by se Václav Klaus, kterého jinak potlesk publika dokáže tak moc potěšit, asi rád vzdal," míní komentátor LN.

Tak jako se Václav Havel během obcování s politickou mocí změnil v z uvolněného liberála v relativně konzervativní globální celebritu, Václav Klaus zase ze svižně přemýšlejícího reformátora vyrostl v šiřitele jediné Pravdy, který je s blížícím se koncem hnán stále větší touhou po globálním a historickém uznání, míní autor komentáře v Hospodářských novinách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…