České deníky komentují volbu Trumpa americkým prezidentem

10.11.2016 6:23

Touha po změně a nespokojenost s důsledky globalizace. V těchto faktorech vidí komentáře českých deníků hlavní příčiny vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Zvolení republikánského kandidáta se podle některých z nich není třeba obávat.

České deníky komentují volbu Trumpa americkým prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Trumpa vynesla do Bílého domu touha Američanů po výměně washingtonského establishmentu, který voličům nejpozději od devadesátých let nabízel velmi podobné kandidáty, domnívá se autor komentáře Mladé fronty Dnes. Trumpovo vítězství je podle něj také protestem proti špatně distribuovaným plodům globalizace. Velká část Američanů má totiž pocit, že z nich globalizace udělala poražené, zatímco vítězné korporace si kupují nájemníky Bílého domu, míní komentář Mladé fronty Dnes. Trump podle něj v roli hlavy státu neudělá "žádnou šílenost," protože nebude chtít pošpinit své jméno na seznamu amerických prezidentů.

Na souvislost mezi Trumpovým vítězstvím a negativně pociťovanými důsledky globalizace upozorňuje také komentář deníku E15. Republikánský kandidát voličům nabídl vidinu návratu do přehledného a bezpečného světa, kterému globalizace uštědřila krutou ránu. Autorka komentáře upozorňuje na paradox, že nositeli obrázků nostalgického domácího štěstí jsou lidé, kteří na globalizaci vydělali.

Podle Lidových novin dostal Trump k volbám bílé voliče, kteří mají strach, že se stávají menšinou. Tato vlna je cítit skrytým rasismem, a pro vnitřní soudržnost Spojených států je nebezpečná, domnívá se autor komentáře. Nového nájemníka Bílého domu se podle Lidových novin není nutné děsit; okamžikem zvolení Trump úplně zmírnil svou rétoriku i styl vystupování.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…