České školství je podfinancované, varuje odstupující ministr

25.03.2012 8:20

Buď se musíme v koalici dohodnout, že konkurenceschopnost ČR je v armádě a že zbrojením zachráníme mír a socialismus, nebo se budeme držet toho, že prioritou je školství, vzkazuje odstupující ministr školství Josef Dobeš svým kolegům v deníku Právo.

České školství je podfinancované, varuje odstupující ministr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

V rozhovoru Dobeš říká, že české školství je hluboce podfinancované. „Podle statistik jsme ve výdajích na 23. místě v Evropě,“ upozorňuje odstupující ministr.

To, že jsou podfinancované i jiné resorty, jej nezajímá. „Pokud je podfinancovaná i armáda, pak se tedy musíme dohodnout v koalici, že konkurenceschopnost ČR je v armádě a že zbrojením zachráníme mír a socialismus,“ podotkl. „Dovedu si představit, že nějakou silnici postavíme později, ale nedovedu si představit, že seberu peníze učitelům, které jsem jim už poslal,“ vysvětluje Dobeš.

V rozpočtu ministerstva školství je podle něj 85 procent výdajů mandatorních. To je prý důvodem, proč z něj nedokázal ušetřit ani dvě procenta.

Kdo nastoupí po mně, bude v neřešitelné situaci, obává se Dobeš

„Kdybych něco stavěl, nebo měl jen úředníky, tak dovedu šetřit v desítkách procent. Ale i dvě procenta budou znamenat sáhnout na platy učitelům nebo na vysoké školy,“ je přesvědčen Josef Dobeš.

Ministr, který neskrývá spokojení s tím, že z vlády odešel, se obává, že kdo nastoupí na jeho křeslo, bude téměř v neřešitelné situaci.

Na podporu svých kolegů se zřejmě spolehnout nemůže. Pokud bude na ministerstvu další člověk z VV, tak se mu podle něj zase může stát, že jej výkonná rada strany zaváže k tomu, že nesmí škrtat, a pak véčkařští ministři podlehnou tlaku ostatních stran a nechají v tom svého kolegu vykoupat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…