Česko a Polsko odmítají evropskou směrnici o tabáku

06.05.2013 12:20

Česko i Polsko se staví odmítavě k evropské směrnici, která zpřísňuje obchod s tabákovými výrobky a zakazuje prodej některých z nich. Obě země budou hledat v Evropské unii spojence se stejným názorem, kteří jim pomohou národní pozice prosadit. Po jednání se svým polským protějškem Stanislawem Kalembou to v pondělí na tiskové konferenci řekl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Česko a Polsko odmítají evropskou směrnici o tabáku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Podle Bendla mají Česko i Polsko obavy, že navržená směrnice vyžene z Evropy tabákový průmysl. Bendl přitom řekl, že norma zřejmě příliš nezlepší zdraví evropské populace.

Evropská komise chce v Evropské unii zakázat cigarety a tabák s příchutěmi, například mentolovou a vanilkovou, a nařídit, aby tři čtvrtiny přední a zadní strany krabičky cigaret pokrývala varování před dopady kouření. Prosadit by to chtěla do konce příštího roku. Pro přijetí směrnice je nutný souhlas států EU a Evropského parlamentu.

Varování na krabičkách je totální blbost

Česká vláda už dříve zveřejnila své odmítavé stanovisko, návrh směrnice odmítli také poslanci a senátoři. "Efekt těchto varování na snižování spotřeby cigaret dosud nebyl hodnověrně prokázán," uvedl senátor Antonín Maštalíř (ČSSD).

Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera k tomu podotkl, že takové krabičky lze snadno uschovat do neprůhledného obalu. Návrh směrnice označil za "akci těch, kteří si myslí, že byli nadáni páchat dobro". Postoj Senátu by podle něj bylo jednodušší shrnout do věty: "Myslíme si, že je to totální blbost."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…