Česko chce být účastníkem soudního sporu v kauze Michalákových

03.02.2016 10:47

Česká republika vstoupí do řízení před norským soudem v kauze odebraných dětí Evy Michalákové. Rozhodla o tom dnes vláda, informoval na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česko chce poukázat mimo jiné na to, že adopce dětí je v případu Michalákové nepřípustná a v rozporu s mezinárodními dohodami, uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zástupkyně rodiny, poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) rozhodnutí vítá, šance Michalákové na úspěch u soudu by podle ní mohly být vyšší.

Česko chce být účastníkem soudního sporu v kauze Michalákových
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Norská sociální služba Barnevernet odebrala českým rodičům syny Denise (ročník 2005) a Davida (2008) v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Loni norské úřady rozhodly o zbavení matky rodičovských práv a adopci mladšího hocha. Michaláková se odvolala, soud se má konat koncem února.

„Využijeme institutu norského práva, jehož smyslem je umožnit veřejným subjektům vstupovat do soudních řízení a obhajovat v nich širší veřejný zájem,“ řekl dnes Zaorálek novinářům.

Norský právní řád prý neupravuje přímo vstup cizího státu do vnitrostátního řízení, ale ministr věří tomu, že soud pokusu o intervenci vyhoví. Na jednání pak chtějí české úřady poukázat na dvě vady v postupu norských úřadů. „Domníváme se, že v situaci dětí Michalákových je nepřípustná adopce v cizí zemi,“ uvedl Zaorálek. Takový postup podle něj není v souladu s úmluvou o právech dítěte. Druhé pochybení vidí ministr v tom, že úřady odpíraly Michalákové styk s dětmi, přestože o něj jevila zájem.

Snaha o vstup do řízení je podle Sobotky pokračováním intenzivní činnosti v kauze, kde vláda podnikla celou řadu konkrétních diplomatických kroků. „Vláda dnes dala mandát ministru zahraničí a ministryni práce a sociálních věcí, aby tento krok ve prospěch paní Michalákové v rámci příslušného soudního řízení podnikli,“ řekl novinářům premiér.

Chalánková, která je mluvčí výboru podporovatelů rodin odebraných dětí a kauzy dlouhodobě sleduje, rozhodnutí vítá. „Je to precedens, díky němuž jsou šance určitě vyšší. Pokud by to norský soud odmítl (zapojení ČR), popíralo by Norsko své vlastní zákony,“ řekla ČTK poslankyně. Zapojení české strany do soudního řízení je podle ní nezbytné. „Ideální by byl zmocněnec, který se nebojí. Je to věc státní správy a premiéra, koho vyberou,“ dodala Chalánková.

Petiční výbor na podporu rodin žádá, aby situaci Čechů v cizině sledoval zastupitelský úřad. „Podle vídeňské úmluvy o konzulárních stycích má konzul, velvyslanec kompetence, pravomoc ověřit stav českých občanů, což se také nedělo,“ uvedla Chalánková. Dodala, že bratři Michalákovi i jejich matka mají české občanství.

Pokud by Michaláková s nynějším odvoláním neuspěla, může se obrátit na další norské soudní instance. Po skončení všech těchto řízení pak může jít k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Členové české vlády už dřív řekli, že by ji tam Česká republika podpořila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…