Česko je v recesi. Ekonomiku stahují šetřící domácnosti i vláda

15.02.2013 7:38

Česká republika se potýká s nejdelší recesí ve svých dějinách. "Česká ekonomika klesá či stagnuje již půldruhého roku a její oživení je stále v nedohlednu," komentuje situaci David Marek, hlavní ekonom Patria Finance. Ekonomiku prý přitom táhne dolů především nízká spotřeba domácností.

Česko je v recesi. Ekonomiku stahují šetřící domácnosti i vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eura, ilustrační foto

Ze statistik OECD je zřejmé, že český HDP mezičtvrtletně naposledy stoupl během dubna až června 2011. Je ale třeba dodat, že krize z let 2008 až 2009 byla sice kratší, ale mnohem hlubší a bolestnější, píší Hospodářské noviny.

Ekonomiku táhne dolů zejména nízká spotřeba domácností. Ta loni ve srovnání s rokem 2011 klesla o tři procenta. Lidé utrácejí pouze opatrně. A vzhledem k celkové nejistotě a zhoršující se situaci v eurozóně ochably i firemní investice.

Vazba na Německo nefunguje

Česko podržel pouze vývoz, který loni stoupl o 6,4 procenta. Ani ten se ale v závěru roku 2012 nevyhnul poklesu. Náš hlavní exportní partner, Německo, se ale podle HN zadrhl jenom dočasně a prognózy pro naše sousedy jsou ve srovnání s ostatními zeměmi eurozóny příznivé.

Pro českou ekonomiku, která je s německou dlouhodobě těsně propojena, by to měla být dobrá zpráva. Ale není. Osvědčená vazba tady prý náhle neplatí. "Od listopadu loňského roku jednoznačně došlo k odchýlení od dlouhodobého trendu. Český průmysl klesl v prosinci o dvanáct procent, což je úplně mimo historický trend," vysvětlil Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

Zatímco se tedy Německo i letos dočká mírného růstu, Česko se nejspíš opět nevyhne hospodářskému poklesu. Obě ekonomiky se od sebe totiž oddělily a podle expertů německé ekonomice prospívá, že spotřeba domácností i tamní vlády stoupá.

"Za tím stojí fiskální politika české vlády, její úsilí snížit schodek veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP. Projevují se také změny v nepřímých daních, zejména DPH, které v roce 2012 vytáhly průměrnou inflaci v české ekonomice na 3,3 procenta, zatímco v Německu průměrná inflace činila dvě procenta," vysvětlil pro HN Radomír Jáč, hlavní analytik Generali PPF Asset Management.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…