Česko může přijít na dotacích pro školství o 33 miliard

26.02.2012 19:47

Pokud se Česku uzavře cesta k vyčerpání zbývajících peněz z evropského operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, státní rozpočet by to zatížilo více než třicetimiliardovou ztrátou. Zhruba taková suma by musela být z kapes daňových poplatníků vyplacena na projekty, které již byly v rámci tohoto programu slíbeny nebo přímo proplaceny příjemcům.

Česko může přijít na dotacích pro školství o 33 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-ministr školství Josef Dobeš

Česko může z OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost čerpat celkem 47,4 miliardy. Za celou dobu fungování tohoto operačního programu bylo příjemcům ze státního rozpočtu proplaceno celkem 17,6 miliard korun. Navíc dalších 21,9 miliard jim bylo schváleno a potvrzeno.

Zatím přišlo 7 miliard

Z Unie však doposud přišlo do Česka, včetně zálohy, "jen" kolem sedmi miliard korun. Mezi Prahou a Bruselem tak momentálně "visí ve vzduchu" zmíněných třicet miliard korun. I když se podařilo oproti minulým rokům pokročit v rychlosti čerpání, dostala zatím Evropská komise na stůl "účty" v hodnotě necelých 4,4 miliard korun.

V případě, že se ministerstvu včas a dostatečné míře nepodaří napravit pochybení zjištěná v auditu, který si nechala Evropská komise provést v říjnu, bude se škrtat právě z těchto peněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…