Česko po 22 letech navštíví indický prezident

06.09.2018 6:08

Do Prahy dnes na státní návštěvu přiletí indický prezident Rám Náth Kóvind. Česká republika bude hostit hlavu druhé nejlidnatější země světa po více než 20 letech. Jednání s českými politiky má Kóvind v plánu v pátek a sobotu, návštěvu ukončí v neděli. Zprávu přinesla ČTK.

Česko po 22 letech navštíví indický prezident
Foto: wikipedia
Popisek: Indická vlajka.

Indický prezident se setká s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO) i předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO), zúčastní se také česko-indického obchodního fóra. Prezidenti by podle Hradu měli jednat například o ekonomické i vojenské spolupráci obou zemí či aktuální situaci v Afghánistánu či Pákistánu. Za účasti obou hlav států se plánuje podpis několika memorand, které se týkají školství, obchodu či vízové spolupráce.

Během státní návštěvy Kóvind také položí květiny u pomníku všestranného bengálského umělce a filozofa Rabíndranátha Thákura (1861-1941), který v roce 1913 získal jako první Asiat Nobelovu cenu za literaturu. Indický prezident se chce setkat s indickými studenty a českými studenty indologie nebo navštívit laserové centrum v Dolních Břežanech. Prohlédne si i Strahovský klášter či Karlův most.

Z českých firem je v Indii aktivní například Škoda Auto, která zde zastupuje celý koncern Volkswagen, Home Credit, Zetor či Preciosa. Do Indie své výrobky dodávají kopřivnická Tatra nebo Let Kunovice. Indy zase zajímá udělování víz, která podle nich dostávají málo flexibilně.

Indický prezident naposledy navštívil Českou republiku v říjnu 1996, kdy do Prahy a následně Karlových Varů přicestoval Šankar Dajál Šarma. Čeští prezidenti Václav Havel a Václav Klaus byli v Indii v roce 1994 a 2005. Zemi navštívil i Zeman jako premiér v roce 2001.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…