Česko poprvé označí Rusko a Čínu za bezpečnostní hrozbu

08.04.2023 21:42

Česko poprvé ve svých strategických dokumentech jako bezpečnostní hrozby označí výslovně Rusko a Čínu, píše server iRozhlas. Dosud se ve dvou hlavních dokumentech české bezpečnostní a obranné politiky objevovaly obecné formulace jako „některé státy“ či „nestabilita a regionální konflikty v euroatlantickém prostoru“. Serveru iRozhlas.cz to řekl vrchní ředitel sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany ČR Jan Jireš.

Česko poprvé označí Rusko a Čínu za bezpečnostní hrozbu
Foto: brics2015.ru
Popisek: Vladimir Putin s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem

Na dokumentech, které definují české postoje, ambice a plány v bezpečnostní a obranné politice, pracují úředníci ministerstev obrany a zahraničí. Jde o Bezpečnostní strategii a Obrannou strategii, jejichž aktuálně platné verze jsou kvůli ruské invazi na Ukrajinu zastaralé. Oba dokumenty explicitně uvedou původce největších hrozeb. Kromě terorismu tam budou Rusko a Čína, řekl Jireš.

Bezpečnostní strategie pochází z roku 2015, Obranná strategie z roku 2017. Na ně navazují další dokumenty, a to Dlouhodobý výhled pro obranu a Koncepce výstavby Armády ČR. V dosavadních verzích strategických dokumentů se mluví nekonkrétně o „některých státech, které usilují o revizi stávajícího mezinárodního uspořádání“, respektive o Ruské federaci, která „na východě Evropy otevřeně realizuje své mocenské ambice, a to i za použití vojenské síly“. Přímé označení Ruska jako bezpečnostní hrozby pro Česko v dokumentech zatím není.

„V českém prostředí to posun je. Na druhou stranu to není nic překvapivého, protože nová strategická koncepce NATO je explicitní s ohledem na původce hlavních bezpečnostních hrozeb,“ podotkl Jireš. Česko jako členský stát Severoatlantické aliance loni v červnu na summitu v Madridu souhlasilo s novou strategickou koncepcí NATO. „Teď to pouze překlopíme do národních strategických dokumentů v oblasti obrany a bezpečnosti,“ doplnil Jireš.

NATO v nové strategické koncepci označuje Rusko za „nejvýznamnější a nejvíc přímou hrozbu pro alianční bezpečnost, mír a stabilitu v euroatlantické oblasti“. Aliance také uvádí, že už nemůže Rusko považovat za partnera. Čína je ve strategické koncepci NATO zmíněna poprvé, podle dokumentu představuje „výzvu pro alianční zájmy, bezpečnost a hodnoty“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přeji si občani Česka takovou politiku ? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseopdns , 09.04.2023 4:58:51
Čína i Rusko moc dobře ví že je Česko ve vazalském područí Amerických kazisvětů a vláda si chodí pro notičky na Americkou ambasádu v Praze. Putin se o Českých politicích vyjádřil pohrdlivě že jsou to psíci z Americké ambasády a že přednostně hájí Americké zájmy. Jen užitečný idiot škodí republice aniž si uvědomí že naše ekonomika nebude nikdy prosperovat bez spolupráce s bohatým Ruskem a Čínou .Vazalská závislost na na vojensky a ekonomicky bezohledně rozpínavých Američanech nám prosperitu nepřinese. Taková Ukrajina po Majdanu v roce 2014 kdy byla zbavena neutrality a ekonomicky odstřihnutá od Ruska se stala v podstatě vyžíranou neprosperující Americkou kolonií ze které emigrovaly miliony Ukrajinců jako ekonomičtí migranti a mnozí utekli před Banderovci.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …