Česko poskytlo dočasnou ochranu 350.000 ukrajinským uprchlíkům

23.05.2022 6:30

Česko udělilo od začátku ruské invaze dočasnou ochranu více než 350.000 uprchlíkům z Ukrajiny. V pátek stoupl počet držitelů příslušného víza o 1012 na celkových 350.302, uvedlo na Twitteru Ministerstvo vnitra.

Česko poskytlo dočasnou ochranu 350.000 ukrajinským uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinští Romové před Hlavním nádražím v Praze

Páteční počet nově vydaných víz byl v mezitýdenním srovnání nižší, před týdnem jich bylo 1143.

Cizinecké policii se za necelé tři měsíce trvání ukrajinsko-ruského konfliktu přihlásilo přes 252.000 lidí. V pátek jich podle ministerstva bylo 1884. Hlásit se nemusí děti mladší 15 let, kteří podle statistik tvoří asi 30 procent uprchlíků.

Vláda tento týden projednala novelu zákona o pobytu uprchlíků z Ukrajiny, nazývanou lex Ukrajina. Návrh výslovně odmítá poskytování dočasné ochrany občanům Evropské unie, prodlužuje lhůtu na vyřízení žádosti o dočasnou ochranu na 60 dní, a naopak zkracuje dobu, do kdy musí uprchlík nahlásit změnu pobytu na tři dny.

Nově budou muset žadatelé o dočasnou ochranu z Ukrajiny prokázat, že mají zajištěno ubytování, pokud nebudou mít bydlení zprostředkováno krajským asistenčním centrem. Novela obsahuje podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) také zkrácení nároku uprchlíka na zdravotní pojištění na 180 dnů. Změna se týká pojištěnců ve věku mezi 18 a 65 lety.

Uprchlíci, kteří dostávají v ubytovacím zařízení zdarma stravu a hygienické potřeby, by nově už neměli pobírat humanitární dávku. Nyní mají nárok na 5000 korun na pořízení základních potřeb pro začátek života v Česku. Dávku dostanou za měsíc, kdy získali vízum k ochraně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…