Česko přišlo kvůli MUS o 8 miliard, píše Respekt

21.11.2011 9:42

Škodu, kterou způsobili správci někdejší Mostecké uhelné společnosti (MUS) českému státu, švýcarští žalobci oceňují na osm miliard a několik set milionů korun. Ve svém nejnovějším vydání to uvedl týdeník Respekt s odvoláním na švýcarskou žalobu, kterou má k dispozici. Ze stejných dokumentů podle něj vyplývá, že hlavní vinu na tom, že stát se zatím nepřipojil k švýcarskému řízení, nesou ministerstvo financí a bývalé špičky Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Česko přišlo kvůli MUS o 8 miliard, píše Respekt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Respekt také píše, že Švýcaři při vyšetřování MUS dospěli k závěru, že pochybnosti zahalují i osm let starý prodej Škody Plzeň firmě Appian, pod jejíž hlavičkou privatizovali nyní obvinění manažeři už MUS. Bernská prokuratura je přesvědčena, že tichým společníkem nových majitelů Škody byl i Martin Roman, uvádí týdeník. Připomíná, že Roman léta pracoval jako šéf firmy ČEZ, od níž získávala Škoda zakázky.

Vše k tématu Mostecká uhelná ZDE

Časopis má prý informace o dokumentu, v němž už v roce 2010 dostalo o této věci informaci pražské vrchní státní zastupitelství i s popisem, jak při privatizaci Škody v roce 2003 odteklo 0,75 miliardy Kč na konta manažerů MUS a pak na další konta. "Tyto peníze údajně částečně posloužily na koupi Škody za 350 milionů korun. Podle Švýcarů šlo opět o nelegální peníze," píše Respekt.

Související Sobotka: Vládní průtahy v kauze MUS nelze pochopit. Žádáme vysvětlení

Švýcarská prokuratura koncem října informovala, že viní sedm lidí, většinou Čechů, z machinací v souvislosti s nejmenovanou energetickou společností. Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze.

Od prosince 1996 do června 1998 podle žaloby manažeři MUS zpronevěřili více než dvě a půl miliardy korun z účtů firmy, kterou spravovali, uvádí Respekt. V druhé fázi, od prosince 1998 do dubna 2002, zpronevěřili manažeři a později už majitelé MUS další čtyři a půl miliardy korun.

Související Nečas: Jak postupovat u Mostecké uhelné se rozhodne za tři týdny

První dvě a půl miliardy korun použili prý na nákup akcií v takovém rozsahu, že "za ukradené peníze získali ve státní strategické společnosti padesátiprocentní podíl". Podle žaloby manažeři vzápětí zpronevěřili další čtyři a půl miliardy korun. Část této sumy použili na vrácení peněz z první zpronevěry.

Manažeři pak prý poslali 150 milionů korun na účet, k němuž měli přístup přátelé tehdejšího místopředsedy ČSSD Stanislava Grosse Pavel Musela a Jiří Martínek. Další jednu a půl miliardy korun odeslali podle týdeníku manažeři na své soukromé účty. Pět milionů dolarů, uložených prý na kontech manažery MUS pro lidi z okolí špiček české vlády, mohlo být použito jako všimné pro vlivné politiky a úředníky, kteří mohli "posunout státní prodej akcií tím správným směrem".

K věci:
Česko přišlo o švýcarské miliardy. Zřejmě kvůli Rampulovi
Česko má v kauze Mostecká uhelná figurovat jako poškozený
Ministerstvo se brání kritice v kauze Mostecká uhelná. O věci prý nevědělo 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…