Česko si připomíná výročí vzniku Československa

28.10.2017 9:49

Česká republika si dnes připomíná 99. výročí vzniku samostatného československého státu. Politici a zástupci několika organizací tradičně na Vítkově dopoledne položí věnce u hrobu Neznámého vojína. Pietní akce jsou naplánované také u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí.

Česko si připomíná výročí vzniku Československa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Vyvrcholením oslav bude tradičně večerní předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Zeman by měl letos rozdat o něco více ocenění, vyznamenáni by měli být třeba rychlobruslařka Martina Sáblíková, písničkář Jaromír Nohavica či vídeňský starosta Michael Häupl. I letos se akce ve Vladislavském sále kvůli sporům a nesouhlasu s politikou prezidenta Miloše Zemana nezúčastní rektoři vysokých škol a někteří politici.

Lidé si založení republiky připomenou i na řadě dalších míst v zemi, třeba v Ostravě nebo v Plzni. V Moravském Krumlově bude odhalen památník české státnosti, v Ostrožské Lhotě pak pamětní deska velitele parašutistického výsadku Carbon Františka Bogataje. Jaroslava Nováka, velitele Tvrze Hanička, která byla součástí předválečného opevnění Československa, připomene pamětní deska u pevnosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…