Česko upírá cizincům volební právo, tvrdí ombudsmanka Šabatová

23.07.2014 12:30

Cizincům ze států Evropské unie, kteří v Česku dlouhodobě žijí a mají zde vyřízený pobyt, je řadu let upíráno právo volit do obecních zastupitelstev. Podle ombudsmanky Anny Šabatové jde o zjevný rozpor s evropským právem. Řekla to ve středu na tiskové konferenci. Volit mohou nyní ti, kteří mají vyřízený trvalý pobyt, ne však ti s přechodným pobytem. Šabatová na to v pondělí dopisem upozornila ministra vnitra.

Česko upírá cizincům volební právo, tvrdí ombudsmanka Šabatová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

„Přitom na trvalý pobyt mohou cizinci dosáhnout až po pěti letech pobytu v Česku," upozornila. Ministra vnitra proto požádala, aby zajistil novelizaci zákona. „Cizinci u nás nedosáhnou na své základní právo," doplnila ombudsmanka.

Hlasy cizinců by mohly nejvíce ovlivnit zastupitelstva v Praze a v Brně

Podle ní nejde jen o aktivní volební právo, ale také o pasivní, tedy možnost být volen a být příslušníkem politických stran. „Jsem přesvědčená, že ministerstvo o tomto problému ví, ale dlouhodobě nekoná," uvedla Šabatová. Cizinci by se podle ní mohli dočkat možnosti volit už letos na podzim. „Primární evropské právo lze v tomto případě aplikovat přímo, tedy před tím, než se uskuteční legislativní proces změny zákonů," vysvětlila veřejná ochránkyně práv. Přitom při volbách do Evropského parlamentu už cizinci z EU volit mohli díky příslušné legislativě.

Podle Šabatové je v Česku přihlášených 160.000 cizinců, z toho 85.000 jsou Slováci, část z nich má vyřízený trvalý pobyt. „Odhadujeme, že jde o desítky tisíc lidí, kteří nemohou volit. Jejich přirozená koncentrace je ve velkých městech," uvedla Šabatová. Hlasy cizinců by tak mohly nejvíce ovlivnit složení zastupitelstev v Praze či v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…