Česko uprchlíkům z Ukrajiny udělilo přes 274.000 víz

10.04.2022 7:10

Česko vydalo od začátku ruské invaze na Ukrajině přes 274.000 speciálních víz lidem zasaženým válkou, v pátek jich přibylo necelých 2500.

Česko uprchlíkům z Ukrajiny udělilo přes 274.000 víz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Metropolitní asistenční centrum pomoci Ukrajině hl. m. Prahy a Středočeského kraje v Kongresovém centru(KACPU)

Informace na twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra. Počet vydaných víz se v posledních dvou týdnech snižuje. Na základě víz za účelem dočasné ochrany mohou Ukrajinci v tuzemsku pobývat až rok. Zároveň mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a mají nárok na další asistenci, například při ubytování. Na cizinecké policii, kde se do 30 dnů od příjezdu musí ohlásit lidé starší 15 let, se zaregistrovalo 159.852 lidí, za pátek to bylo 2283 uprchlíků.

Od počátku ruské invaze dostalo víza v Česku 274.317 lidí. Na počátku minulého týdne udělilo Česko víza přes 5000 uprchlíkům, přes týden pak číslo klesalo až na 2500 v neděli. Po víkendu počet stoupnul na 3700, v posledních dnech se ale pohyboval pod 3000. Skutečný počet ukrajinských uprchlíků v Česku je pravděpodobně vyšší. Už na počátku minulého týdne premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že jich je zhruba 300.000.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) tento týden ve statistice zveřejnila, že z Ukrajiny kvůli válce odešlo 4,2 milionu lidí, dalších více než 7,1 milionu Ukrajinců muselo opustit domovy a přestěhovat se do bezpečí v jiné části Ukrajiny. Největší zátěž spojenou s obrovským počtem uprchlíků z Ukrajiny nesou blízké země jako Polsko, Slovensko, Maďarsko, Moldavsko nebo Rumunsko. Statisíce lidí z Ukrajiny zamířily vedle Česka také do Německa a desetitisíce utečenců hostí většina evropských zemí.

Česká vláda bude příští týden schvalovat strategii pro zvládnutí migrační vlny, ve stejném týdnu ji plánuje předložit i Sněmovně. Strategie má 13 oblastí, mezi nimi například integraci na trh práce, školství, vnitřní bezpečnost ČR nebo financování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…