Český alkohol na Slovensku? Musí mít zelené nálepky

11.10.2012 10:10

Jak zjistil Radiožurnál, do slovenských obchodů se alkohol vyrobený v Česku vrací jen pomalu a to přestože v úterý slovenské úřady zrušily zákaz dovozu a prodeje českých lihovin. Největší problém je totiž se zjišťováním data výroby mezi 1. lednem a 27. zářím a s tzv. rodným listem lahví.

Český alkohol na Slovensku? Musí mít zelené nálepky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Velký problém způsobuje obchodníkům i majitelům restaurací na Slovensku ten český alkohol, který má datum výroby mezi 1. lednem a 27. zářím letošního roku. Takových lahví je momentálně ve slovenských skladech suverénně nejvíc.

Alkohol vyrobený mezi 1. lednem a 27. zářím letošního roku totiž bude muset mít na Slovensku na sobě zvláštní zelenou nálepku s datem výroby, číslem šarže a dalšími údaji. U těchto lahví budou muset prodejci doložit také takzvaný rodný list. Dovozci lihovin ale tohle opatření považují za nesmysl.

„Je to zbytečné, protože na láhvi je šarže, která je nositelem unikátního kódu. Ten kód je uveden v každém rodném listě. Rodný list je dokladem o původu s garancí bezpečnosti,“ vysvětlil pro Český rozhlas (Čro) Roman Pócs ze Svazu obchodu a turismu na Slovensku.

„Je to obrovská většina. Je to více než 90 procent, možná až 95 procent produktů, které sem byly z České republiky dovezeny. Jsou to většinou produkty, které mají rychlý obrat, a proto se většinou na pultech dlouho nezdrží,“ uvedl také Pócs k označování lahví zelenou nálepkou.

Jak ale uvedl, přísné kontrolní podmínky si každý vykládá tak trochu po svém. Proto se budou české značky na pulty vracet jen pomalu a to třeba proto, že zelené nálepky na lahve si mohou tisknout a nalepovat dokonce sami majitelé restaurací, pokud ovšem mají k alkoholu všechny potřebné doklady.

Podle Pócse je také problém v tom, že v některých barech ještě vůbec netuší, jak mají postupovat. Vědí jen, že otevřené lahve musejí zlikvidovat.

„Nálepky se na lahvích musejí objevit do konce listopadu. Pokud to obchodníci nestihnou, budou muset alkohol zlikvidovat také,“ upozornil rozhlas s tím, že alkoholu vyrobeného v minulém roce nebo po 27. září letošního roku se žádná omezení nedotknou.

Do regálů míří becherovka a fernet

Aby rozhlas zjistil, jak vše na Slovensku postupuje, vyjeli jeho reportéři do terénu. Zjistili, že například ve velkém supermarketu na okraji Bratislavy zpět do regálů míří hlavně becherovka a fernet. Ty chyběly lidem tři týdny.

„Momentálně vykládáme alkohol, který má datum výroby před 31. prosincem 2011. Celkově jsme měli v zázemí 147 tisíc lahví staženého českého alkoholu,“ informoval pak mluvčí jednoho z největších obchodních řetězců na Slovensku.

Ztráty na Slovensku jdou do milionů

Čeká se, že kompletní sortiment českého alkoholu bude na Slovensku k mání až za několik týdnů. Čeští vývozci tvrdého alkoholu ale i tak uvolnění zákazu prodeje a dovozu českého alkoholu přivítali. Jak Radiožurnálu řekl viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin a ředitel likérky Rudolf Jelínek Pavel Dvořáček, Slovensko je pro ně totiž největší exportní trh a ztráty jdou do milionů korun.

„Na Slovensku se prodává zhruba 25 procent lihovin, které pocházejí z České republiky. V každém případě ztráta z hlediska tržeb jde do desítek milionů korun, kdy jsme nemohli prodávat na Slovensku,“ dodal Dvořáček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…