Český ministr vyznamenal psa. A píše se o tom ve světě

10.01.2014 12:59

Americký válečný veterán, čtyřletý pes Athos, obdržel na začátku týdne od ministra obrany v demisi Vlastimila Picka vyznamenání. Příběh zaznamenala i světová média, upozorňuje server iDnes.cz.

Český ministr vyznamenal psa. A píše se o tom ve světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Vítkově slavnostně nastoupily jednotky Armády ČR po návratu z Afghánistánu. Vojáci obdrželi vyznamenání z rukou ministra obrany Vlastimila Picka a náčelníka generálního štábu AČR Petra Pavla

Athose, vycvičeného k hledání výbušnin, zranila v září 2012 raketa, která dopadla na základnu koaličních vojáků v afghánském Lógaru. Ze svých zranění se pes zotavoval v Centru vojenské kynologie v Chotyni. Tam mu sedmého ledna 2014 ministr v demisi Vlastimil Picek předal plaketu s velkou buvolí kostí.

O vyznamenání Athose informovala Fox News

O události informovala agentura AP, od které ji pak převzala další média. Jedná se například o The Washington Post nebo Fox News.

"Po celou dobu se s ním zacházelo jako s raněným bojovníkem a dostal od nejvyššího amerického velení v Afghánistánu i pověstnou 'deku hrdinů', která je jinak vyhrazena jen americkým vojákům," uvedlo podle iDnes.cz Ministerstvo obrany. Athos prodělal několik operací na vojenské základně Ramstein v Německu a rekonvalescence proběhla v armádním veterinárním centru v Hlučíně.

Rotný Rostislav Bartončík spolu s Athosem sloužili v afghánské provincii Lógar od srpna 2012. Pes je vycvičen k hledání výbušnin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…