Český rozhlas pokračuje ve vymáhání rozhlasových poplatků

14.04.2013 9:50

Český rozhlas (ČRo) v následujících týdnech osloví 90 tisíc domácností kvůli koncesionářským poplatkům. Písemná výzva se podobně jako v minulosti bude týkat těch, kteří k poplatkům za rozhlas nejsou přihlášeni, přitom ale platí za televizní přijímač. ČTK o tom informoval mluvčí ČRo Jakub Čížek. Rozhlas letos na poplatcích plánuje vybrat celkem asi dvě miliardy korun. Poplatky tvoří přibližně 90 procent příjmů ČRo.

Český rozhlas pokračuje ve vymáhání rozhlasových poplatků
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Rozhlas tímto krokem pokračuje ve svém postupu vůči neplatičům. "Povinnost většiny poplatníků televizního poplatku platit též rozhlasový poplatek je jednoznačná. Pokud má Český rozhlas v době zvyšujících se nákladů na provoz vystačit s příjmy, které mu určuje legislativa, pak nemůžeme být benevolentní," prohlásil náměstek generálního ředitele pro správu a provoz Českého rozhlasu Ladislav Musil.

Placení rozhlasového i televizního poplatku je povinností každé domácnosti, která má příslušný přijímač

V dopise, který již začal rozesílat, rozhlas vysvětluje, jakým způsobem se lidé mají k placení přihlásit. Využít k tomu mohou například textovou zprávu, internet nebo jakoukoliv pobočku České pošty.

Placení rozhlasového i televizního poplatku je povinností každé domácnosti, která má příslušný přijímač. Rozhlasový poplatek je stanoven na 45 Kč měsíčně bez ohledu na počet držených zařízení. Jiná situace je ve firmách a organizacích, které platí za každý přijímač. Povinnost se vztahuje na přenosné rádio, radiobudík, autorádio, ale také počítač s tunerem FM/DVB-T či televize se set-top boxem nebo tunerem pro příjem digitálního či kabelového vysílání.

Dlouhodobý problém

Pro Český rozhlas poplatky představují hlavní zdroj financování. Podle návrhu rozpočtu na letošní rok má rozhlas vybrat 1,993 miliardy korun, loni to bylo o zhruba 40 milionů méně. Český rozhlas má celkem více než tři miliony koncesionářů.

Problém s posluchači, kteří neplatí koncesionářské poplatky, rozhlas podobně jako Česká televize řeší dlouhodobě. V loňském roce se kvůli tomu rozhodl vytvořit expertní skupinu, jež se má na tuto problematiku zaměřit.

Český rozhlas veřejnosti nabízí celkem 19 stanic, z toho čtyři celoplošné, 11 regionálních a čtyři speciální. Dále poskytuje obsah na internetu a přes mobilní aplikace, dostupný je také archiv pořadů v iRadiu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…