Český velvyslanec při NATO: Dokážeme alianci poskytnout mnoho vojenských kapacit

02.09.2018 14:42

Česká republika sice zatím neplní požadavek Severoatlantické aliance, aby dávalo na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu, dokáže ale NATO poskytnout mnoho rozmanitých vojenských kapacit. V rozhovoru pro ČTK to řekl velvyslanec při NATO Jiří Šedivý. Aliance i Spojené státy podle něj také akceptovaly český plán, podle kterého mají obranné výdaje dvouprocentního cíle dosáhnout do roku 2024.

Český velvyslanec při NATO: Dokážeme alianci poskytnout mnoho vojenských kapacit
Foto: kozusnik.eu
Popisek: Jiří Šedivý, velvyslanec České republiky u NATO, byl hostem autora a moderátora pořadu Edvarda Kožušníka.

"My sice vydáváme 1,1 procenta, ale příspěvek, který jsme schopni poskytnout alianci, je poměrně vysoký. Ať už se to týká počtu vojáků v té kvalitě a s technikou, kterou dodáváme do operací, ať už se to týká air policingu (letecké ochrany Pobaltí nebo Islandu), který poskytujeme čím dál častěji, nebo řady schopností s vysokou přidanou hodnotou," řekl Šedivý. Zmínil v této souvislosti české speciální síly, protichemickou jednotku nebo v NATO oceňovaný výcvik vrtulníkových pilotů a techniků v Afghánistánu či českých bojových letounů L-159 v Iráku.

"Tím, že máme kvalitní plánování a že dáváme maximum z toho, co můžeme, ve prospěch aliance, tak u nás je poměr výstupů poskytovaných alianci velice příznivý," řekl velvyslanec.

Závazek, že členové aliance by měli vydávat na obranu nejméně dvě procenta HDP, potvrdil již summit NATO ve Walesu v roce 2014. Nová americká administrativa prezidenta Donalda Trumpa, který je v úřadu od ledna 2017, začala mnohem výrazněji tlačit na jeho plnění. "Nová americká administrativa přišla s návrhem, aby jednotliví spojenci předložili cestovní mapu naplňování cíle," řekl Šedivý. Česko podle něj plán na jeho dosažení do roku 2024 předložilo společně s rámcovou představou, do čeho chce investovat. NATO i USA podle velvyslance český plán akceptovaly.

"Na posledním summitu (NATO) se nakonec podařilo prezidenta Trumpa přesvědčit o tom, že jeho snahy již nesou konkrétní ovoce. Od roku 2014 se nejen podařilo zastavit sestupný trend nastartovaný globální hospodářskou krizí, ale roste počet těch, kteří už ta dvě procenta splňují, a evropští spojenci od té doby zvýšili své obranné rozpočty v souhrnu o téměř 80 miliard dolarů (1,8 bilionu korun)," řekl Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…