Český velvyslanec v Británii: Sny o tvrdém brexitu skončily. A ať je Mayová ráda, že nedopadle ještě hůře

11.06.2017 11:56

Český velvyslanec ve Velké Británii Libor Sečka v rozhovoru pro Deník.cz prohlásil, že britská premiérka Theresa Mayová lidem slibovala tvrdý rozvod s EU, ale kvůli předčasným volbám, ve kterých konzervativci Theresy Mayové oslabili, tento slib padá. Mayová prý ještě může být ráda, že nedopadla hůř.

Český velvyslanec v Británii: Sny o tvrdém brexitu skončily. A ať je Mayová ráda, že nedopadle ještě hůře
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Theresa May

Když začala předvolební kampaň, britští konzervativci Theresy Mayové měli podle průzkumů náskok 20 procent před Jeremym Corbynem a jeho labouristy. Mayová dokázala tenhle vpravdě luxusní náskok promrhat.

„Z mediálního ohlasu lze vyčíst, že je to velké zklamání pro Theresu Mayovou, která situaci trošku podcenila. Do kampaně nastupovala s dvacetiprocentním náskokem. Během sedmi týdnů se dostala na rozdíl jediného bodu. To, že vyhrála, je vlastně ještě úspěch. Ztráta mohla být daleko větší,“ připomíná český velvyslanec.

Mayová prý udělala zásadní chybu, když sáhla na práva lidí, kteří žijí doma, ale potřebují pomoc, potřebují zdravotníky, potřebují sociální služby. Mayová chtěla tyto lidi dotlačit k tomu, aby za služby platili. Senioři by tak prakticky museli dát do zástavy své domy bankám, aby si mohli dovolit pomoc, bez které se neobejdou. Říkalo se tomu daň z demence a Mayové tato daň zlomila vaz.

Celý článek naleznete zde

„Do povědomí Britů vstoupila jako pokus konzervativců sáhnout na jejich domy, protože senioři by jimi museli ručit nebo je prodat, aby zaplatili pečovatelské služby. To je citlivá věc, která tu obrovsky zarezonovala. Mayová tento návrh musela stáhnout, nicméně újma na preferencích už byla nevratná,“ uvedl velvyslanec.

Nijak zvlášť jí nepomohlo, že vsadila jen a pouze na sebe. Ostatní konzervativci zůstali jaksi v pozadí, což straně v konečném důsledku uškodilo.

Mayová šla do předčasných voleb, aby posílila svůj mandát před startem vyjednávání o brexitu, o odchodu Velké Británie z Evropské unie. Britská premiérka voličům slibovala, že provede tvrdý rozvod, tvrdý odchod z EU, slíbila, že zpřetrhá s kontinentem všechny možné vazby, aby mohli mít Britové ostrov pod kontrolou, chtěía si ohlídat především přísun migrantů. Ve volbách však Mayová dostala od voličů vzkaz. Lidé zjevně chtějí, aby rozvod s Evropskou unií řešila na půdě parlamentu, kde významně posílil právě Jeremy Corbyn. Podle Sečky se parlament postará o to, aby plán „tvrdého brexitu“ padl, protože Mayová bude muset pro své kroky hledat politickou podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…