Český zločin v Kosovu? Ostuda slovutného média. Pravda je úplně jiná

11.09.2019 15:37

Před sobotním fotbalovým utkáním Kosovo vs. Česká republika obletěla evropská i česká média zpráva, že byla zadržena skupina českých fotbalových „chuligánů“, kteří chtěli narušit utkání puštěním dronu s vlajkou „Kosovo je Srbsko“, zpochybňující nezávislost Kosova. Jenže později se ukázalo, že vše je zcela jinak a že média včetně slovutného britského The Guardian naletěla na velkou fake news.

Český zločin v Kosovu? Ostuda slovutného média. Pravda je úplně jiná
Foto: Facebook M. Djurdjevic
Popisek: Ničení křesťanských chrámů v Kosovu ze strany albánských teroristů

V pátek večer došlo na území státu Kosovo k zadržení osmi Čechů. To je tak všechno, co se nakonec z mediálního příběhu ukázalo jako pravdivé. Vše ostatní si dle vyjádření zadržených osob média vymyslela.

O incidentu informovala česká i světová média. Třeba Expres.cz pojal informování takto: „Kosovo je Srbsko. Vlajka s takovým nápisem měla létat dnes odpoledne nad vyprodaným stadionem v Prištině. Takhle jalový nápad vymysleli čeští chuligáni, sympatizanti Srbska, kteří patří především k ultras Sparty.“

Anketa

Máte důvěru ve Věru Jourovou? (Hlasování od 11.9.2019)

13%
87%
hlasovalo: 9931 lidí

Britský The Guardian psal, že kosovská policie zadržela osm osob, které „zřejmě chtěly létat nad stadionem s prosrbským praporem“.

Ve dvou autech, kterými skupina jela, měl být „poblíž Prištiny“ (hlavního města Kosova, kde se hrálo – pozn. PL) zabaven dron, srbská vlajka a transparent „Kosovo je Srbsko“. Rovněž podle médií měla být zabavena „pyrotechnika a nůž“, což jsou předměty, které nesmějí být pronášeny na žádný stadion.

Od skupiny se distancovala i Fotbalová asociace České republiky, na jejíž vyjádření pak řada médií včetně Guardianu reagovala. Mluvčí FAČR Michal Jurman poskytl v sobotu médiím vyjádření, ve kterém bylo uvedeno: „Můžeme potvrdit, že byla nedaleko Prištiny zatčena policií skupinka osmi českých fanoušků, šlo konkrétně o šest mužů a dvě ženy. Tato skupinka u sebe měla dron, srbskou vlajku a také transparent s nápisem Kosovo je Srbsko. Zároveň u nich byla objevena pyrotechnika a také nože. FAČR, respektive česká fotbalová reprezentace, chtějí jasně deklarovat, že odmítají jakékoliv podobné chování fanoušků, které spojuje politiku se sportem. Aktuálně se situace řeší ve spolupráci kosovské policie, české policie a ambasády České republiky.“

Jenže v neděli se ozvali sami účastníci, podle médií fotbaloví chuligáni. Byli značně překvapeni, protože s fotbalovým zápasem v Prištině neměli nic společného. Přihlásili se k organizaci Evropská fronta solidarity pro Kosovo.

Ta se podle svých vlastních slov snaží poskytovat humanitární pomoc menšině kosovských Srbů, která je jinak neziskovými a humanitárními organizacemi spíše opomíjena. Neopomíjí ale ani většinové Albánce. Organizace pořádá v ČR finanční sbírky a následně je pak rozváží potřebným po Kosovu. Tato cesta se obvykle koná každý rok počátkem září, jak dosvědčil i oceňovaný bloger Ladislav Větvička, který s organizací cestu v minulosti sám podstoupil.

I letos tedy osm dobrovolníků v prvním zářijovém týdnu vyrazilo s humanitární pomocí do Kosova. „Naše mise trvala týden a program byl naplánovaný na každý den. Podpořili jsme postupně 5 škol s celkovým počtem 220 dětí, dvěma chudým rodinám jsme zajistili 10 kubíků dřeva, dalším dvěma rodinám s dětmi předali oblečení, školní pomůcky a hračky. Neopomněli jsme navštívit pár památek,“ píší ve svém prohlášení.

Program ukončili v pátek 6. září ve škole ve Štrpcích a vraceli se do Veliké Hoči, kde byli u místních obyvatel ubytováni. K tvrzení, že byli zadrženi „poblíž Prištiny“ a mířili na fotbalové utkání, dodejme, že Štrpce se nacházejí na jihu Kosova, tedy z pohledu ČR daleko za Prištinou. Město se nachází velmi blízko hranic s Albánií a vzdálenost od metropole je podle Google Maps odhadnuta na 72 kilometrů.

„Krátce po opuštění Štrpců nás zastavila policejní hlídka, která nás prohledala a doprovodila nás k podání vysvětlení na policejní stanici v Uroševaci. Po vysvětlení naší činnosti došlo k objasnění situace. Po celou dobu k nám byli policisté velmi milí a slušní a nijak nás neomezovali na svobodě. Došlo k zabavení osobních věcí včetně pasů a mobilních telefonů, v pozdních nočních hodinách jsme opustili policejní stanici,“ popisují celý incident s kosovskou policií.

Druhý den se na stanici vrátili a bez protestů zaplatili pokutu 100 eur na osobu za nenahlášení pobytu, který nestihli nahlásit z důvodu nabitého programu. Policisté jim vrátili věci a doklady, a dokonce jim poděkovali za pomoc, kterou pro Kosovo organizují.

A pak se nestačili divit, že se z nich v evropských médiích stali fotbaloví chuligáni, kteří chtějí na prištinském stadionu páchat provokace.

Skupina Evropská fronta solidarity pro Kosovo rozhodně popřela, že by kdokoliv z účastníků mise chtěl zhlédnout fotbalové utkání v Prištině, natož aby si zakoupil lístek či učinil cokoliv jiného, co by vzbuzovalo dojem, že se jedná o fotbalového fanouška. V sobotu měla skupina na programu zakoupení sporáku pro komunitní centrum v Orahovaci a následně využít pozvání na místní svatbu.

Dron, který měl v líčení novinářů létat nad stadionem s provokativním transparentem, ve skutečnosti nebyl schopen nést žádný předmět. Skupina jej využívala k natáčení krajiny pro reportáž, kterou z humanitární mise natáčela. K propagačním účelům (fotografování) byly využívány rovněž zabavená vlajka a transparent.

Naprostým výmyslem pak prý je, že by byla skupině zabavena pyrotechnika, neboť žádnou neměla. K tomu je třeba dodat, že na fotografii „předmětů doličných“, která se objevila na webu indeksonline, lze vidět vlajku, transparent a několik kusů dronu a jeho příslušentví.

Účastníci humanitární mise jednoznačně říkají: „Kvůli lžím médií bylo zbytečně vyvoláno napětí během fotbalového zápasu. Mrzí nás, že během celé události nikdo nehledal zdroj informací od zainteresovaného subjektu a přejímá nepravdivé informace“. Svou činností prý nechtěli nikoho provokovat, naopak veškerou svou činností podporují soužití všech etnik v Kosovu.

Mluvčího FAČR ParlamentníListy.cz oslovily s dotazem, z jakého zdroje čerpal informaci, že se v případě osmi zadržených Čechů jedná o fotbalové fanoušky. Mluvčí Michal Jurman pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Máme potvrzeno od kosovské policie, že u zadržených osob byly nalezeny lístky  na zápas Kosova s Českou republikou“.


 

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…