Čeští Romové v Británii prý mají po Brexitu strach z vystěhování. Někteří se chtějí přesunout do jiné členské země EU

27.06.2016 12:37

Rozhodnutí Britů vystoupit z Evropské unie se u tamních Romů nesetkalo s přílišným nadšením, zjistil server Romea.cz. Převládají obavy o politice namířené proti přistěhovalcům a možném nuceném vystěhování, které prý hrozí zejména dlouhodobě nezaměstnaným.

Čeští Romové v Británii prý mají po Brexitu strach z vystěhování. Někteří se chtějí přesunout do jiné členské země EU
Foto: Daniela Černá
Popisek: Romské protesty v Ostravě

„Neočekávám velký exodus Romů z UK, pokud mají stabilní práci. Pokud práci nemají, je to jiné. Někteří z nich, pokud práci neseženou, budou nuceni se vrátit do členských států Evropské unie, z nichž přišli, protože nebudou mít nárok na podporu v nezaměstnanosti,“ říká jeden z londýnských Romů Michael Daduč. Spousta Romů dle něj navíc bude mít problém získat britský pas, protože stále neumí anglicky.

Podle romského aktivisty Ladislava Baláže, který v Británii založil lidskoprávní organizaci na obranu práv Romů, se mnozí vrátí zpět do vlasti nejenom kvůli změněným podmínkám, ale rovněž kvůli prudké změně atmosféry ve společnosti. „Kampaň neprobíhala proti přistěhovalcům jednotlivě, ale jako celku. Z tohoto pohledu zvítězil rasismus. Je ovšem třeba dodat, že rasismus je mor, který se rozlézá po celé Evropské unii, nejen zde,“ míní Baláž.

Celý text ZDE a ZDE

„Bojím se, že Británie teď namíří svou politiku hodně proti přistěhovalcům a zanedlouho budeme muset všichni tuto vyspělou a krásnou zemi opustit,“ nechala se slyšet Božena Cinová Sidorka z Doncasteru. „Jsou tu sice i Romové, kteří pracovat nechtějí – kdybych měla soudit podle svého okolí, tak nejvíc je takových Romů ze Slovenska. Ale většina z nás pracovat chtěla a chce, bohužel ne vždy je tu možnost práci sehnat. Mnozí lidé se už kvůli tomu vrátili do své vlasti,“ vypozorovala.

Policista Petr Torák poukázal na to, že Brexit mnohé Romy zmátl. Už více než týden mu prý volá spousta lidí, kteří se obávali vyjet z Anglie, protože se domnívali, že by se už nemohli po dovolené vrátit zpět do Anglie. „Spousta Romů se nyní rozhoduje mezi vycestováním do jiných zemí EU, nebo zažádáním o britský pas,“ tvrdí Torák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…