Čeští velvyslanci mají poradu. Jednat se bude hlavně o ekonomické diplomacii

25.08.2014 6:42

V Černínském paláci dnes začíná každoroční porada českých velvyslanců. Pětidenní setkání diplomatů zahájí vystoupeními premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). Vláda chce zintenzivnit především takzvanou ekonomickou diplomacii, k čemuž ji nutí i současné obchodní sankce mezi Evropskou unií a Ruskem kvůli krizi na Ukrajině.

Čeští velvyslanci mají poradu. Jednat se bude hlavně o ekonomické diplomacii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Já sdělím zástupcům ze zemí, které nabízejí největší možnosti, že jeden z jejich prvních úkolů do budoucna bude, aby našim podnikům a podnikatelům umožnili a usnadnili průnik na trhy, jež mohou být náhradou za ty, které bude třeba opustit," přiblížil Zaorálek minulý týden, s čím se na velvyslance obrátí. 

Alternativy za ruský trh chce Česko hledat v dalších bývalých sovětských republikách, v Asii a v Latinské Americe. Kvůli podpoře ekonomické diplomacie se letos ministerstva zahraničí a průmyslu a obchodu dohodla na nové spolupráci. S rezortem zemědělství Černínský palác zase chystá vyslání agrárních diplomatů, kteří budou ve vybraných zemích pomáhat s odstraňováním překážek pro vývoz českých zemědělských a potravinářských produktů. Ještě letos by jich mělo do zahraničí zamířit prvních pět. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…