Četl to z papírku, je to k zblití! Miroslav Macek o Babišovi, ale také o Dubčekově ostudě

22.08.2018 21:16

Pravidelný glosátor a bývalý politik Miroslav Macek se ve svých středečních glosách věnoval událostem srpnu 1968, které přinesly podstatnou věc, jež ovlivňuje náš politický a společenský život dodnes. A sice rozdělily komunisty na „hodné“ a „zlé“. Odhalil také, co si myslí o pískání na pietní akci k 50. výročí okupace, jako tomu bylo v úterý před budovou Českého rozhlasu, když se u mikrofonu objevil s projevem premiér Andrej Babiš. Podle glosátora je pískání sice nedůstojné, ale za mnohem horší považuje, že na této pietní akci se svým projevem vystoupil bývalý komunista a spolupracovník StB a naslouchají mu další bývalí komunisté.

Četl to z papírku, je to k zblití! Miroslav Macek o Babišovi, ale také o Dubčekově ostudě
Foto: Archiv PL
Popisek: Miroslav Macek

„Osobně se domnívám, že 21. srpen 1968 přinesl jednu velepodstatnou věc, která ovlivňuje náš politický a společenský život dosud: definitivně rozdělil komunisty na ‚hodné‘ a ‚zlé‘, ač mnozí ‚hodní‘ patřili v letech před srpnem k těm nejzlejším,“ zahájil svůj text na svém webu Macek, podle kterého právě to v podstatě neumožnilo po listopadu 1989 provést důkladnou a důslednou debolševizaci, neboť ti ‚hodní‘ se opět vehementně prodrali k moci.

Anketa

Vadilo vám, že dav pískal na Andreje Babiše při pietním aktu před sídlem Českého rozhlasu?

hlasovalo: 22409 lidí

Při pietním aktu k událostem 21. srpna v roce 1968 před budovou Českého rozhlasu provázel projev předsedy Sněmovny Radka Vondráčka a předsedy vlády Andreje Babiše po celou dobu pískot. Premiér ve svém zhruba pětiminutovém projevu například uvedl, že: Svoboda a demokracie jsou především o tom, že umí uznat, že má někdo právo na jiný názor nebo preferenci. Vyjádřil také obdiv lidem, kteří v srpnu 1968 při invazi vojsk Varšavské smlouvy neváhali nasadit svůj život.

Přítomné stovky lidí, kteří premiéra vypískali už při příchodu k Českému rozhlasu, na něj pokřikovaly a pískaly ze vzdálenosti několika metrů. Lidé skandovali „Hanba, estébáka tu nechceme,“, „táhni domů“ a „estébáku ven“. Babiše při proslovu pro jistotu obklopila ochranka. Transparenty přítomných kromě Babiše směřovaly také proti prezidentovi Miloši Zemanovi, který se rozhodl události srpna 1968 již nijak nekomentovat.

Vzpomínkový akt před budovou Českého rozhlasu k 50. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa se tak proměnil v politickou demonstraci proti premiérovi, ale i celému jeho hnutí ANO. Lidé totiž pískali během projevů všech politiků z tohoto hnutí. Vondráček vyjádřil zklamání nad tím, že si lidé pietu pletou s demonstrací. Premiér to přešel slovy, že to nebude komentovat, a hned po projevu raději odjel.

Macek sice přiznává, že pískat na pietním aktu k 50. výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy není zrovna důstojné, v tomto případě, zdá se, ale nachází slova pochopení. „Ovšem, je důstojné být účasten pietního aktu, během něhož čte bývalý komunista a spolupracovník StB z papírku mizernou češtinou svůj projev a naslouchají mu další bývalí komunisté, z nichž někteří vlezli do KSČ v době nejtvrdší normalizace jako soudruh Štěch?“ ptal se Macek, který svůj názor následně vyjádřil jasně a stručně. „Vždyť je to k zblití!“ dodal.

Lidé podle opozičních politiků pískotem během projevů představitelů hnutí ANO při pietě za oběti okupace v roce 1968 ukázali obavy z návratu komunistů k moci. Místopředseda lidovců Daniel Herman prohlásil, že vláda s komunisty je hanba. Jeho stranický kolega Jan Bartošek podotkl, že odporu lidí rozumí. Předseda Sněmovny Radek Vondráček v reakci zdůraznil, že KSČM ve vládě není. Komunisté se podle něj zachovali rozumně, když umožnili vznik koaličního kabinetu ANO a ČSSD.

Původní text ZDE.

Glosátor veřejného dění Macek zmínil, že nám navíc vypadlo další výročí, a to 49. výročí 21. srpna 1969 – 5 mrtvých, desítky postřelených, 2 400 zadržených, a to nikoliv okupanty, ale českými Lidovými milicemi a armádou. „Den poté, 22. srpna, pak vše legalizovalo Federální shromáždění tzv. pendrekovým zákonem, který platil do 31. prosince 1969 a umožňoval zadržet zatčené až na 21 dní, zvýšit trestní sazby, vyhazovat lidi z práce a studenty ze škol,“ uvedl a dodal, že několik set osob bylo kvůli tomuto zákonu odsouzeno ještě koncem roku ve speciálním zkráceném řízení. „Represivní opatření podepsali všichni nejvyšší činitelé, i tehdejší předseda Parlamentu Alexander Dubček, dnes adorovaný,“ uzavřel.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …