Chaloupka na Frekvenci 1: Máme tu socialismus dotažený k dokonalosti

15.02.2014 18:00

Otto Chaloupka byl poslanec za Věci veřejné. Nakonec ale nesouhlasil s tím, co udělal tehdejší předseda strany Vít Bárta, a rozhodl se založit novou stranu Republika. Podle jeho slov vůbec první pravicovou stranu v Česku, která pomůže vyřešit i problémy s nepřizpůsobivými spoluobčany. Při hodnocení současné politiky je velmi nesmlouvavý.

Chaloupka na Frekvenci 1: Máme tu socialismus dotažený k dokonalosti
Foto: red
Popisek: Otto Chaloupka

Hostem Pressklubu na Frekvenci 1 moderátora Luboše Xavera Veselého byl Otto Chaloupka. Když šel do politiky, věděl prý, že jde o špinavé řemeslo. „Já ještě pořád dneska po tom všem, co Vítek udělal, si ho vážím,“ prohlásil Chaloupka. Zásadně se mu ale nelíbilo, že Věcem veřejným znemožnil účast strany ve volbách, a to přes touhu členské základny se účastnit.

Srovnání se „sládkovci“ odmítá

V pořadu také prozradil, jak se rodil název nové strany. Prý se radili i s politology. Politici za toto uskupení ale prý počítali i s tím, že název strany může vyvolat negativní konotace s Miroslavem Sládkem. „Víme, že je to název silný a že lidem zvedá obočí, ale nebojíme se toho,“ zdůraznil. Název prý odkazuje na pravicové hodnoty republikánství a liberalismu. „S panem Sládkem jsme neměli nikdy nic společného,“ trval na svém Chaloupka.

Připustil však, že by v očích některých lidí mohl Miroslava Sládka s novou stranou pojit pohled na nepřizpůsobivé občany. Chaloupka dále uvedl, že se od jednoho známého černocha v USA dozvěděl, jak se lze na tuto problematiku dívat. Ač byl sám černý, ten známý mu řekl: „Všichni můžou to, co já, ale je pro ně jednodušší křičet." Podle Chaloupky Česko rozhodně není rasistickým státem, ačkoliv se to za hranicemi naší vlasti často tvrdí. Dělají to třeba Francouzi. Podle politika prý proto, aby zakryli své vlastní problémy.

Chaloupka ale zároveň nabádá občany, aby se nepřikláněli na stranu radikálů v otázce nepřizpůsobivých. Sám má prý připraven zákon, na kterém pracoval ještě jako poslanec půl roku, dvacet hodin denně. Ale kvůli rozpuštění sněmovny zákon spadl pod stůl a dnes chybí politická vůle k jeho přijetí.

Chceme v lidech probudit hrdost

„S touto novou stranou chceme znovu probudit v lidech českou národní hrdost. Země se ale musí opravdu změnit. „Tomu systému, který tady dneska vládne, říkám, že je to socialismus doladěný k dokonalosti,“ prohlásil host v pořadu.

„Republika bude první pravicově orientovanou stranou v České republice." Pravicová strana tu prý ještě nebyla, protože pravice nemůže zvyšovat daně. „Pravice dává příležitost lidem, kteří se o sebe chtějí postarat a neviset systému na krku. ... Na druhé straně je tu skupina lidí, kteří by chtěli, ale ze zdravotních důvodů nemůžou, těm my musíme pomoct,“ uvedl Chloupka. Pak je tu prý třetí skupina, která nechce pracovat a visí systému na krku.

V závěru pořadu došlo také na ministra financí Andreje Babiše (ANO) a o chuť lidí zajímat se o politiku. O Andreji Babišovi hovořil jako o soudruhovi a neví, co Čechy vedlo k tomu, že ho zvolili. Vyjádřil také obavu, že lidé o politice nebudou přemýšlet, nebudou přemýšlet proč, koho a na jak dlouho volí.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…