Chaot Ťok. Máme ostrý dopis odborových organizací, nad nímž se ministr nebude usmívat

01.12.2016 18:09

Národní dopravce České dráhy zajišťuje drtivou většinu veřejné dopravy na naší železnici. Díky do nebe volající laxnosti ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) ale nyní hrozí, že se České dráhy dostanou do vážných problémů a celá veřejná železniční doprava zkolabuje. Takto ostře se do zástupce ANO na resortu dopravy opřel na ParlamentníchListech.cz poslanec sociální demokracie Jan Birke.

Chaot Ťok. Máme ostrý dopis odborových organizací, nad nímž se ministr nebude usmívat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

V čem je podle většiny odborníků problém? Ministerstvo dopravy totiž včas nereagovalo na změny dvou zákonů, díky čemuž mohou být České dráhy vyloučeny ze všech nabídkových řízení a vytěsněni z poskytování veřejné železniční dopravy. 1. října 2016 nabyl účinnosti nový zákon o zadávání veřejných zakázek a současně byl novelizován zákon o veřejných službách v přepravě cestujících.

Z těchto změn vyplývá nová povinnost pro objednatele veřejných služeb vyloučit z nabídkového řízení vybraného dopravce, pokud nemá zaknihované akcie. České dráhy mají ze zákona o Českých drahách akcie v listinné podobě, jejich zaknihování navíc tento zákon brání. Ještě 16. listopadu, tedy více jak měsíc a půl po nabytí účinnosti nového zákona o veřejných zakázkách, a ministerstvo dopravy teprve začíná řešit, jak z patové a vpravdě kritické situace ven.

ParlamentníListy.cz navíc získaly dopis, pod který je podepsáno hned několik významných a klíčových odborových organizací. Ty všechny se vůči krokům ministra Ťoka vymezují. Jsou to například zástupci Federace strojvůdců ČD, Demokratické unie odborářů, Cech strojvůdců nebo Unie železničních zaměstnanců. V dopise tak například stojí, že: „odborové organice jsou znepokojeny alarmujících vývojem v sektoru železniční dopravy, kde ministerstvo dopravy svou chaotickou politikou přestalo plnit poslání a ambice státní instituce, garantující zájmy ČR a dodržování platných norem."

Celý dopis, který je k přečtení níže, nejenže ostře kritizuje práci ministra Ťoka, ale vyzývá ke čtyřem konkrétním bodům, na nichž by měl resort neprodleně začít pracovat. Ministerstvo doposud ani na jeden z nich nereagovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…