Chaotické, udeřil Ivan Bartoš na vládu

16.03.2020 19:46

Hostem pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zhodnotil postup vlády Andreje Babiše (ANO) s koronavirem.

Chaotické, udeřil Ivan Bartoš na vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

„My jsme se domluvili, že je třeba být maximálně konstruktivní, takže tam, kde to vláda zanedbává nebo tam nedohlédne, se jí snažíme pomoci. Ale musím říct, že nejsme příliš spokojeni s tím, jak vláda postupuje. Stále se nám to jeví jako chaotické,“ upozornil Bartoš.

Andrej Babiš sice včera svolil ke svolání ústředního krizového štábu, který vede epidemiolog Roman Prymula, ale podle Bartoše mohl být tento krizový štáb zřízen mnohem dřív. Místo toho občanům na tiskových konferencích předsedy vlády slibovali, jak Babiš rozveze respirátory tam, kde chybějí, což podle Bartoše rozhodně nepůsobí jako koncepční jednání.

Na druhé straně ocenil, že vláda uzavřela školy a další instituce, aby omezila šíření koronaviru.

To však nic nemění na tom, že podle Bartoše má vláda jisté deficity např. v posílení telefonických linek, kde mohli občané získávat informace. Opoziční poslanci se prý snaží lidem informace poskytnout, ale v tomto směru leží hlavní povinnost na bedrech vlády.

Poslanci by se prý měli zabývat i ekonomickou situací a prosadit balíček ekonomických úlev, např. v té podobě, že by podnikatelé nemuseli platit povinné odvody za zaměstnance, kteří musejí zůstávat povinně doma. Tyto věci by podle Bartoše měla vláda řešit i s opozicí. „Jsou věci, které je třeba řešit okamžitě, jsou to ty karantény nebo zavírání provozoven po osmé hodině, ale pak jsou kroky, které musíte udělat následně, a u některých z nich si opoziční poslanci mohou myslet, že by se daly udělat lépe, ale tady netečou informace do regionů a netečou informace ani opozičním politikům, a to podle mě není dobré,“ konstatoval Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Pokud kvůli epidemii koronaviru budou v ekonomice chybět desítky či až stovka miliard korun, vláda by to měla řešit. Tady podle Bartoše udělala chybu, že v časech konjunktury nevytvářela zásoby. „Česká republika nemá zásoby,“ varoval Ivan Bartoš s tím, že vládě v podstatě nezbude nic jiného než zvětšit schodek rozpočtu.

Jako opoziční politik vyčetl vládě, že nedokázala zajistit ochranné pomůcky pracovníkům sociálních služeb. „To není jen o nemocnicích a o záchrance,“ zaznělo z úst Ivana Bartoše. Jenže vláda věnuje úsilí také zákonu, který má pomoci předsedovi vlády Babišovi ve věci konečného uživatele výhod z čerpání dotací.  

Obratem dodal, že se i Piráti snaží sehnat potřebnou materiální pomoc. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…