Chartista Urban se zastal pražské radní. Spočítala miliardovou škodu a vyvolala paniku

07.12.2013 19:02

Pražská radní pro informatiku Eva Vorlíčková upozornila na to, že během pěti let byla v hlavním městě ukradena jedna miliarda korun. Byla podle ní doslova vyhozena z okna. A vedení všech politických stran předstírá, že o tom nic neví, píše na svém blogu na serveru Aktuálně.cz novinář a bývalý disident Jan Urban.

Chartista Urban se zastal pražské radní. Spočítala miliardovou škodu a vyvolala paniku
Foto: hns
Popisek: Disident Jan Urban říká, že český stát ztratil smysl

Dvanáctého prosince se má sejít Zastupitelstvo Hlavního města Prahy. "Stará kmotrovská klaka ČSSD a ODS" na něj podle novináře Jana Urbana přichází s ultimátem. Jejich společná většina neschválí rozpočet města na příští rok, pokud nebude odvolána radní pro informatiku Eva Vorlíčková. Prý "pro neschopnost".

Urban ale poodhaluje, co je jejím skutečným zločinem, za nějž má pykat. Odmítla prý mlčet o propracovaném systému korupce a předražování IT zakázek z doby, kdy na magistrátu vládla koalice ODS a ČSSD.

Miliarda vyhozena oknem

Urban připomíná, co řekla Eva Vorlíčková na minulém zasedání zastupitelstva. "Za období let 2006-2011 utratila Praha za rozvoj informačních systémů téměř šest miliard korun. Z toho více než miliarda nepřinesla městu žádný užitek. Více než miliarda, která nám dnes chybí v rozvojových, zdravotních a dopravních projektech, byla vyhozena z okna. Policii ani státní zastupitelství to, bohužel, zatím nezajímá," cituje novinář na svém blogu.

Ti, na které se obracela, tedy zastupitelé ČSSD a ODS, to nejsou podle Urbana ochotni přiznat a dokonce se Vorlíčkovou pokoušejí zničit. "Co kdyby namísto desítek nepropojených agend mezi magistrátem a městskými částmi fungoval jí už navržený Jednotný informační systém Ekonomika? Někdo by přišel o kšeft, protože by se v temných oblastech IT trhu, 've kterých se nikdo nevyzná', už nebylo možné schovávat. Proto je pražské povstání kmotrů tak logické," píše Urban.

Příčina paniky

A stejně tak logické podle něj je, že celostátní vedení ČSSD a ODS budou až do konce předstírat, že se jich to netýká, protože o korupci se přece smí jen mluvit. "Za pět let byla jenom v Praze v oboru IT ukradena jedna miliarda. Další stovky milionů by se daly dohledat v předražených zakázkách schvalovaných odborem informatiky podřízeným v minulosti tradičně radním z ČSSD. Nové vedení nyní přikázalo provést audit všech velkých IT zakázek z minulých let. A právě to je, zřejmě, pravým důvodem paniky," domnívá se Urban.

"No, vážená paní inženýrko Vorlíčková, neshodnete se. Ale tuhle válku byste měla vyhrát," uzavírá svůj blog na Aktuálně.cz bývalý disident Jan Urban.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…