Chcete snad válku s Ruskem? Macron zpražil Evropu. Tresty na Putina nefungují

27.05.2021 18:52

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval Evropskou unii, aby přehodnotila svůj přístup k Rusku. Ekonomické sankce podle něj nefungují a je potřeba začít obnovovat dialog. „Myslím si, že jsme v okamžiku pravdy ve vztahu s Ruskem, což by nás mělo vést k přehodnocení podmínek napětí, které jsme se rozhodli zavést,“ řekl Macron na tiskové konferenci.

Chcete snad válku s Ruskem? Macron zpražil Evropu. Tresty na Putina nefungují
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

Podle ruské zpravodajské televize RT francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že se současná strategie Evropské unie vůči Rusku míjí účinkem a nijak nepomáhá obnovit konstruktivní vztahy mezi Moskvou a Západem. „Politika progresivních sankcí ve chvíli, kdy jsou vzájemné vztahy na bodu mrazu, není již dále účinná,“ měl říct Macron s tím, že by se mělo zvážit přehodnocení sankční politiky.

Zároveň prý Macron nevidí příliš politických pák, jak například dosáhnout propuštění opozičního předáka Alexeje Navalného. „Co byste chtěli, abychom udělali? Zahájíme ozbrojený konflikt? Úplně přerušíme vztahy?“ reagoval Macron na dotazy novinářů.

Místo pokračování dosavadního přístupu k Rusku by Macron rád obnovil strategický dialog, třeba prostřednictvím pravidelných telefonátů se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Skrze dialog by podle něj mohla Evropská unie lépe porozumět ruským cílům a tomu, jak na ně reagovat.

Podobná slova v poslední době volí i německá kancléřka Angela Merkelová, která taktéž stojí o zlepšení vzájemných vztahů. „Můžete mít různé názory, ale musíte stále mluvit a setkávat se. Diplomacie má šanci jen tehdy, když spolu hovoříte,“ pronesla Merkelová na tiskové konferenci, kde obhajovala pokračování stavby plynovodu Nord Stream 2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…