Chcete zachránit svět? Jádro, říká Bartuška

10.02.2011 23:04

Obnovitelné zdroje nemají budoucnost. Alespoň ne všeobjímající. Pokud si podle Václava Bartuška přejeme svítit ještě za třiceti lety, musíme bezpodmínečně podporovat jádro.

Chcete zachránit svět? Jádro, říká Bartuška

"Teď využíváme ze dvou třetin uhlí. Podstatná část toho se musí dřív nebo později nahradit. A je absolutní fikce, že by se to celé dalo nahradit vodou nebo sluncem," řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Bartuška, který pracuje jako vládní zmocněnec pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

"Přejeme si, aby všechno bylo nejsnazší a nejkrásnější, ale obnovitelné zdroje stojí miliardy ročně. Jaderná energie je naproti tomu nejlevnější," poznamenal. Všechno má podle něj samozřejmě své riziko, ale atom je daleko bezpečnější než před dvaceti lety. Rizika jsou prý minimální.

"Nic na světě není stoprocentně bezpečné," přiznal. "Když jedete autem Praha-Brno, tak nevyloučíte, že nedojedete. Když si koupíte kuchyňský nůž, nevyloučíte, že s ním jednou zabijete přítele." 

Nikdy nevyloučíte lidské pochybení. I to už se ale dnes dá zvládnout. "Výbuch Černobylu byla tragická havárie, ale způsobená byla obrovskou neschopností personálu." To už se dnes prakticky nemůže stát. "Jestli máme debatovat, jak zachránit svět, tak v tom má jádro rozhodně své místo."

Vývoz elektřiny je naše budoucnost

Elektřina je podle Bartušky naše budoucnost. "Už dnes jsme vývozci elektřiny, ostatní země ve většině směřují k elektrickému deficitu, například Německo nebo Anglie," vysvětlil. "Budeme potřební, jsme totiž jedna z posledních zemí, která ještě může stavět elektrárny."

Na tom bude podle něj v budoucnu možné vytvářet nejen peníze ale i politický vliv státu. A lidé to musí pochopit. Musí se přestat bát a vidět výhody, které jsou nezměrné. "My nejsme nějací nadšenci pro atom," řekl. "Jsme realisti, že víme, že budeme potřebovat z něčeho žít."

A to něco je obchod s elektřinou, nezávislost na ostatních. "Já vyrůstal ve vesnici nedaleko Temelína, věřte mi, já ho fakt nemám rád," zdůraznil. "Ale zas mám docela rád elektřinu, hlavně takhle večer."

Čtěte:

Vláda kývla na návrh Bárty i na rozšíření Temelína

To my dostavíme Temelín, fandí si Rusové

Foto: nazeleno.cz

reklama

autor: par

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …