Chci být prezident. Karel Janeček čeká konec Zemana

27.09.2021 8:24

Za pár dní Česko čekají parlamentní volby, ale kromě nich máme volby takřka každý rok - do obcí, do krajů, do Senátu, do Evropského parlamentu a nakonec i volby prezidentské. Posledně jmenované proběhnou na počátku roku 2023. A miliardář Karel Janeček už naznačuje, že by rád nahradil Miloše Zemana. Možná i dřív než na jaře 2023, pokud by Miloši Zemanovi selhalo zdraví.

Chci být prezident. Karel Janeček čeká konec Zemana
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Matematik, podnikatel a filantrop Karel Janeček

Miliardář Karel Janeček prý zvažuje kandidaturu na prezidenta. V březnu 2023 vyprší Miloši Zemanovi jeho druhý mandát a potřetí již kandidovat nemůže.

„Přemýšlí nad tím. Už si k tomu nechal vypracovat průzkum,“ řekl serveru Lidovky.cz pod podmínkou anonymity člověk, který je obeznámen s přípravami.

Sám Janeček se ke své případné prezidentské kandidatuře vůbec nevyjádřil.

K uvažování nad kandidaturou ho údajně dovedlo omezování svobod občanů během koronavirové krize.

„Měl pocit, že tu chybí autorita, která by dokázala oslovit lidi mimo stranické struktury. Je také přesvědčen o nutnosti prosazení nové volební metody, která hledá konsensuální politiky. Nemůže se díky ní stát, že se většina spojí za jedním autoritářem a porazí roztříštěnou pluralitní demokratickou scénu,“ přiblížil Janečkovu motivaci důvěryhodný zdroj.

V rámci své případné prezidentské kandidatury by údajně Janeček rád propagoval svůj nový volební systém, ve kterém by voliči měli možnost přidělovat kandidátům kladné a záporné hlasy a nakonec by se prezidentem stal ten, kdo by měl velké množství hlasů pozitivních a co nejméně hlasů negativních. Podle Janečka by se tím docílilo toho, že se hlavou státu stane člověk, který se opravdu pokusí společnost sjednotit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…