Chci umřít, řekla důchodkyně. Zavřená kvůli covidu, na antidepresivech

11.11.2020 9:04

Izolace v časech pandemie působí velmi negativně na lidskou psychiku. Osm měsíců v izolaci například zcela zničilo psychické zdraví a vůli k životu u jedné skotské prababičky, která přitom na jaře v plné síle oslavila sté narozeniny. Teď je na depresivech a otevřeně hovoří o tom, že chce zemřít.

Chci umřít, řekla důchodkyně. Zavřená kvůli covidu, na antidepresivech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Britský web Metro přinesl příběh stoleté prababičky jménem Doreen. Ještě v březnu, když slavila superkulaté narozeniny, prý byla plná života. Teď příbuzným do telefonu vykládá, že už nechce nic jiného, než umřít. Důvodem je osmisměsíční pandemická izolace v pečovatelském domě. Děsivý rozdíl dokládají dvě fotografie, které deníku poskytly její příbuzní.

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí

Celoživotně optimistická dáma, která mimo jiné přežila druhou světovou válku, nyní poprvé v životě musí užívat antidepresiva. Nakonec byla příbuzným povolena návštěva na zahradě, při které se nejprve zhrozili z jejího stavu a nakonec jim řekla, že chce raději zemřít, než přežívat takto osaměle.

Před pandemií prý čerpala životní sílu a optimismus ze své početné rodiny- celkem osmi vnoučat a šestnácti pravnoučat, která všechna žijí v okolí a byla zvyklá se s nimi pravidelně stýkat.

Podle pravidel, stanovených skotskou vládou, se obyvatelé pečovatelských domů mohou stýkat s příbuznými „příležitostně“. A to buď s jednou osobou ve vnitřních prostorách, a nebo venku se šesti osobami z maximálně dvou domácností- za omezených „bezkontaktních“ podmínek. A pojem „příležitostně“ si vystrašení ředitelé ústavů často vykládají dost restriktivně.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Britská vláda připustila, že se zamyslí nad podmínkami návštěv v těchto institucích. Ale chce to udělat až po skončení tohoto lockdownu.

Organizace HC-One, která v Británii pečovatelské domy provozuje, vysvětlovala: „Naši pečovatelé znají každého obyvatele našich domovů a mnoho příbuzných. Chápou, jak důležité jsou návštěvy a jak těžké je to pro všechny, kteří v posledních měsících přicházejí o tyto vzácné okamžiky. Je to náročné období pro všechny. Musíme především společně chránit obyvatele, je třeba náročně vyvažovat, abychom zohlednili zdraví a pohodu všech obyvatel při hrozbě koronaviru.

Pravnučka paní Doreen ovšem trvá na tom, že lidé v pečovatelských domech jsou kráceni na svých zákonných právech, a rozhodnutí o styku s rodinou by mělo být na nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…