Chemický masakr v Sýrii: Nové a výbušné informace

26.06.2017 13:52

Analytička Tereza Spencerová se na serveru Literarky.cz zaměřila na slova amerického investigativního reportéa Seymoura Hershe, jenž vyvrací verzi amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně událostí spojených s „chemickým masakrem“ v Chán Šajchúnu letos 4. dubna.

Chemický masakr v Sýrii: Nové a výbušné informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

„Na základě zdrojů z americké zpravodajské komunity Hersh, který proslul odhalením masakru ve vietnamském My Lai nebo mučení v irácké věznici Abú Ghrajb, potvrzuje pochybnosti, které vyvstaly okamžitě po ‚chemickém útoku‘ v Chán Šajchúnu v syrské džihádistické provincii Idlíb a konstatuje, že Donald Trump zbrkle rozhodl o ‚odvetném‘ odpálení 59 raket Tomahawk na syrskou leteckou základnu, i když věděl, že neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly vinu syrské armády,“ opírá se o Hershova slova Spencerová. Podle Hershe o útoku rozhodla americká generalita v čele s náčelníkem generálního štábu Josephem Dunfordem a nynějším šéfem Pentagonu Jamesem Mattisem.

Anketa

Doporučujete ČSSD, aby podpořila v prezidentských volbách Zemana?

86%
14%
hlasovalo: 7964 lidí

„Oba pak přenechali Trumpovu poradci pro národní bezpečnost, penzionovanému generálovi H. R. McMasterovi, úkol celou kauzu dál rozdmýchávat, a to s pomocí povolných mainstreamových médií, která pro tuto příležitost upustila od svého mustru kritizovat Trumpa za cokoli, co udělá nebo řekne, přiklonila se k dávnější tradici a podpořila změnu režimu v Sýrii, přičemž za důkazy vydávala vše, co ‚rebelové‘ z oblasti Idlíbu vypouštěli do světa,“ dodala.

Opírajíc se o Hershovy zdroje tvrdí, že v rámci běžného dekonflintního procesu si před dubnovým útokem vyměňovali ruští a američtí důstojníci informace o náletech a jejich koordinátách, aby předešli možným vzájemným střetům v nebi nad Sýrií. 

„Oficiální odhad škod, který po náletu ze 4. dubna provedla americká armáda, mluví o sérii sekundárních explozí, které mohly vytvořit toxický mrak, který se posléze začal šířit nad městem. Podle zpravodajských odhadů samotný nálet zabil čtyři džihádistické vůdce a neznámý počet řidičů a příslušníků jejich ochranky. Počty obětí z řad civilistů prý nelze nijak potvrdit, i když ‚opoziční aktivisté‘ mluvili o více než 80 mrtvých a CNN dokonce uváděla číslo 92,“ zkonstatovala Spencerová.

Původní text ZDE

„Záběry ze sociálních médií, ať už byly pravé, nebo zinscenované, měly silný propagandistický dopad – Trumpovi stačilo pár hodin sledovat televizi a nařídil svým poradcům, aby připravili plán odvety proti Sýrii. Nepotřeboval k tomu žádné důkazy, stačila mu televize. ‚Věděli jsme, že se žádný chemický útok nekonal,‘ cituje Hersh nejmenovaného amerického důstojníka,“ informuje Spencerová.

Po několika dnech pak podle Hershe přišla fáze zastírání, v jejímž rámci Trumpova administrativa pozvala zástupce hlavních amerických médií na uzavřenou poradu. „Podstatou bylo tvrzení, že ruské popírání použití chemických zbraní je nehorázná lež, když prezident Trump přece už řekl, že byl použit sarin,“ shrnuje Hersh. Většina amerických – a nejen amerických – médií reagovala poslušně a okamžitě ukázala prstem na Damašek a Moskvu…“ dodává Spencerová.

Podobná událost se pak podle jejích slov odehrála už v srpnu 2013 nedaleko Damašku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…