Chemnitz: Normální lidé, žádní extremisté! Zastala se Šichtařová demonstrantů

02.09.2018 20:27

K situaci v Chemnitzu se na svém facebookovém profilu vyjádřila ekonomka Markéta Šichtařová.

Chemnitz: Normální lidé, žádní extremisté! Zastala se Šichtařová demonstrantů
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

„Mě na celé věci nevýslovně míchá to zřejmě záměrné manipulování jazyka. Výraz ‚pravice‘ znamená filozofii založenou na schvalování volného trhu a sociálních (míněno zejména majetkových) rozdílů mezi lidmi. Výraz ‚pravice‘ naopak NEZNAMENÁ rasismus či násilí. Jenomže jistá skupina lidí, která se rozhodla označovat samu sebe za ‚levicové liberály‘, začala výraz ‚pravice‘ záměrně posouvat, používat ho jako nadávku, a tím ovšem demaskuje, že ve skutečnosti celé multikulti jsou v podstatě neomarxisté, jejichž cílem je stejnost všech lidí, a to majetková, statutární, národnostní i pohlavní,“ uvedla Šichtařová.

Anketa

Sympatizujete s demonstranty, kteří v německé Chemnitz protestovali proti migraci?

98%
2%
hlasovalo: 21155 lidí

„Slepá vývojová cesta sice velmi dlouhodobě nemá podle mne naději na přežití, ale víme, jak dlouho bolševici řádili u nás a kolik škod přitom napáchali... Takže nazývejme věci pravými jmény, žádné takové to ‚ten, jehož jméno se nesmí vyslovit‘: Protesty v Chemnitzu nejsou žádným ‚rasistickým krajním pravičáctvím‘ vs. normální nexenofobní společnost, ale jsou to normální lidé a odpůrci neomarxistů vs. neomarxisté,“ zakončila svůj komentář Šichtařová.

Sobotní tichý pochod městem organizovaný protiimigračním hnutím Pegida a protestní stranou Alternativa pro Německo (AfD) ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici) musel předčasně skončit, jelikož jej blokovali účastníci protidemonstrace. Policie se snažila shromáždění rozpustit, ale marně. Situace se následně pořádně vyhrotila, nechyběly střety s policií a rvačky. V nemocnici skončilo jedenáct lidí, zraněn byl také novinář.

Příznivci hnutí Pro Chemnitz se kolem šestnácté hodiny sešli u nejznámějšího monumentu čtvrtmilionového města – památníku Karla Marxe. Čtveřice akcí, jichž se v podkrušnohorském městě zúčastnilo osm tisíc až deset tisíc lidí, byla z větší části poklidná. Hlavní akce ve městě nedaleko českých hranic se konaly především odpoledne.

Na protest proti krajní pravici nazvaný „Srdce místo štvaní“ přišlo 2 500 až 4 000 lidí. A také několik předních německých politiků, kteří zdůrazňovali, že Chemnitz musí dát jasně najevo svůj odpor proti krajní pravici.

Souběžně se u pár stovek metrů vzdáleného památníku Karla Marxe uskutečnila manifestace pravicového hnutí Pro Chemnitz, na níž asi 1 500 přítomných opakovaně skandovalo hesla jako „My jsme národ“ nebo „Merkelová musí pryč“. Většina zúčastněných se po jejím skončení zapojila do průvodu organizovaného protiimigračním hnutím Pegida a protestní stranou Alternativa pro Německo (AfD).

Tichým pochodem městem pak chtělo 4 500 až 6 000 účastníků uctít památku „obětí multikulturalizace“. Kolem půl sedmé hodiny večer je však zastavila policie a po několika desítkách minut uvedla, že protest už překročil nahlášenou délku a jeho pokračování není ani z bezpečnostních důvodů možné. Cestu se totiž snažili blokovat účastníci protidemonstrace. I text agentury Reuters, který demonstranty představuje jako „krajní pravici“ a jejich odpůrce jako „antifašisty“ podporované respektovanými osobnostmi kalibru ministra zahraničí Heiko Maase, popisuje klíčové okamžiky takto: „Policie zastavila průvod extrémně pravicových skupin poté, co se mnoho antifašistických demonstrantů pokusilo prolomit bariéry.“

CELÝ TEXT AGENTURY REUTERS.

Pořadatelé následně shromáždění rozpustili, stovky demonstrantů ale odmítly i přes opakované výzvy policie prostor před památníkem Karla Marxe opustit. V důsledku toho došlo k šarvátkám s policií a objevily se i pokusy o napadení novinářů. Části protestujících, kteří začali skandovat hesla jako „Prolhaný tisk“ nebo „My jsme národ“, se také podařilo prorazit jednu z policejních zábran.

I kolem deváté hodiny večer tak byly na místě, na němž má policie dva obrněné vozy, vodní děla i desítky dodávek, stovky lidí, které strážci zákona marně vyzývali, aby se rozešly. Policie další srážky hlásila na Twitteru z okolí nádraží v Chemnitzu. Také tam měla připravená vodní děla. K občasným střetům docházelo i s protestujícími proti neonacismu, kteří se v podvečer snažili narušit pochod pravice. Policie jim v tom ale úspěšně bránila.

Při protestech v Chemnitzu musela podle města celkem sedmnáckrát zasahovat záchranka, která jedenáct lidí převezla do nemocnice. Zranění utrpěl také novinář rozhlasové a televizní stanice MDR, kterého někdo shodil ze schodů. Další velká akce ve městě, jehož občané si stěžují, že jsou nespravedlivě líčeni jako příznivci krajní pravice, se uskuteční v pondělí. Bude jí koncert proti extremismu.

Čtvrtmilionové město zažívá demonstrace od uplynulé neděle, kdy zde násilně přišel o život pětatřicetiletý Němec s kubánskými kořeny. Podezřelými z tohoto činu jsou dva muži z Iráku a Sýrie. 

Celý příspěvek Markéty Šichtařové:

Mě na celé věci nevýslovně míchá to zřejmě záměrné manipulování jazyka. Výraz “pravice” znamená filozifii založenou na schvalování volného trhu a sociálních ( míněno zejména majetkových) rozdílů mezi lidmi. Výraz “pravice” naopak NEZNAMENÁ rasismus či násilí. Jenomže jistá skupina lidí, která se rozhodla označovat samu sebe za “levicové liberály”, začala výraz “pravice” záměrně posouvat, požívat ho jako nadávku a tím ovšem demaskuje, že ve skutečnosti celé multikulti jsou v podstatě neomarxisté, jejichž cílem je stejnost všech lidí, a to majetková, statutární, národnostní i pohlavní. Slepá vývojová cesta sice velmi dlouhodobě nemá podle mne naději na přežití, ale víme, jak dlouho bolševici řádili u nás a kolik škod přitom napáchali... Takže nazývejme věci pravými jmény, žádné takové to “ten, jehož jméno se nesmí vyslovit”: Protesty v Chemnitzu nejsou žádným “rasistickým krajním pravičáctvím” vs. normální nexenofobní společnost, ale jsou to normální lidé a odpůrci neomarxistů vs. neomarxisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…