Chládek chce pustit učně na vysoké školy. A to není zdaleka vše

27.06.2014 18:13

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) chce dosáhnout toho, aby učni s mistrovskou zkouškou mohli studovat i na vysokých školách. Plán by chtěl uskutečnit do tří let. Napsal server Aktuálně.cz. Od příštího roku by se také měl navýšit rozpočet resortu o 1,8 miliardy korun.

Chládek chce pustit učně na vysoké školy. A to není zdaleka vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marcel Chládek s Andrejem Babišem

Chládek přišel s myšlenkou na zpřístupnění vysokoškolského studia pro učně v rámci plánu na zkvalitnění českého školství. Ministr se inspiroval v zahraničí u „professional colleges“. Absolventi by získali titul profesní bakalář.

Mistrovské zkoušky by pak nahradily maturity, které byly povinné například pro kominíky kvůli získání koncesní listiny.

Na středoškolských oborech je příliš studentů, kteří na maturitu nestačí

Revizí mají projít i některé učební obory. Podle Chládka nemusí být u velké části z nich maturita. Na středoškolských oborech je podle něj příliš mnoho studentů, kteří na studium zakončené maturitou nestačí. Prý to dokazují špatné výsledky letošních státních maturit, u nichž propadlo 18,7 procenta studentů.

„Pokud by ta neúspěšnost zůstala stejná i u reparátů, tak stát to stojí 2,6 miliardy," uvedl Chládek a poukázal, že by to byly výdaje na studenty, kteří marně trávili čtyři roky na střední škole.

Na středních školách budou znovu zavedeny přijímačky

Ministr Chládek také chce znovu zavést povinné přijímací zkoušky. Výsledky by pak mohlo využít více škol a dětem by tak odpadlo dělání přijímaček navíckrát. „Bude tím jasně stanovena hranice. Nebudeme však školám, jako jsou třeba prestižní gymnázia, bránit, aby ve svých přijímacích zkouškách přitvrdily a nastavily vyšší úroveň," doplnil.

Školství dostane o téměř dvě miliardy korun do rozpočtu navíc

Také rozpočet ministerstva se změní. Od příštího roku bude navýšen více, než se předpokládalo. Vedle plánovaných dvou miliard určených na navýšení platů učitelů do něj ve srovnání s letošním rokem přibude dalších 1,8 miliardy korun. Chládek se na tom dohodl s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) i ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Prý se debatuje i o dalším navýšení až na 5,1 miliardy korun.

U premiéra Sobotky v tomto snažení Chládek našel podporu již dříve, se šéfem státní pokladny Babišem se dohodl na úterní schůzce. „Pan ministr financí byl velmi konstruktivní a dohodli jsme se, že některé věci se dají již předfinancovat z letošního rozpočtu," řekl na dotaz ČTK s tím, že by z aktuálního rozpočtu měly být vyčleněny řádově stovky milionů korun. Část financí přitom půjde i z rozpočtové rezervy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…