Chládek potěšil ministry. Sekera v dotačním programu na vědu bude menší, než se čekalo

15.12.2014 17:21

V dobíhajícím operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace aktuálně hrozí ztráta 6,7 miliardy korun. To je zhruba o třetinu méně, než hrozilo v květnu, kdy ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) v této souvislosti hovořil o téměř deseti miliardách. O snížení množství nedočerpaných prostředků o více než tři miliardy dnes informoval vládu.

Chládek potěšil ministry. Sekera v dotačním programu na vědu bude menší, než se čekalo
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Tento operační program určený na podporu vědy a výzkumu byl dlouhodobě problematický. V červenci vláda přijala záchranný plán, který měl minimalizovat ztráty. Ty byly podle současného vedení rezortu důsledkem špatných rozhodnutí učiněných za předchozích ministrů. Ministerstvo jako řídící orgán programu o vývoji situace pravidelně informuje kabinet.

MF tak znovu začalo proplácet vynaložené peníze ze státního rozpočtu z evropských peněz

V procesu snižování ztráty bylo podle Chládka klíčové odstranění systémových nedostatků z roku 2013, díky čemuž byla v září tomuto operačnímu programu obnovena certifikace. Ministerstvo financí tak znovu začalo proplácet vynaložené peníze ze státního rozpočtu z evropských peněz. „Snížení ztráty je důsledkem efektivního finančního řízení operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace ze strany ministerstva zejména v průběhu posledního půlroku," uvedl ministr.

Snížení ztráty a další přijatá opatření přinášejí nižší úroveň takzvaného přezávazkování, tedy schválení dotací v rozsahu přesahujícím množství dostupných evropských peněz a s tím související nutnost hradit část výdajů v roce 2015 ze státního rozpočtu. Zatímco původně se tyto náklady odhadovaly na čtyři miliardy korun, aktuálně byly odhady sníženy na 300 milionů. Ministerstvo však nepovažuje za vyloučené, že se toto číslo ještě sníží.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …