Chládek se s fakultami a odbory dohodne, co s učiteli bez diplomu

07.03.2014 6:28

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) dnes bude jednat s děkany pedagogických fakult a školskými odbory, jak naložit s učiteli bez potřebné kvalifikace. Těch je podle zjišťování ministerstva asi 17.000 z celkových 130.000. Část učitelů už ale studuje, či plánuje studium zahájit. Podle zákona by ale stejně ke konci roku muselo kvůli nedostatečné kvalifikaci odejít ze školství 7000 vyučujících. Nejhorší je situace v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Chládek se s fakultami a odbory dohodne, co s učiteli bez diplomu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek a premiér Bohuslav Sobotka

Chládek už dříve uvedl, že chce apelovat na fakulty, aby rozšířily nabídku kurzů pro učitele. Pro některé skupiny pedagogů chce také časově omezenou výjimku na doplnění kvalifikace, třeba pro učitele odborných předmětů nebo cizích jazyků. Výjimku zatím mají jen kantoři starší 60 let a ti, kteří k 1. lednu 2005 měli nejméně 15 let praxe ve škole.

Odbory a pedagogické fakulty ale nejsou nakloněny zmírňování nároků na vzdělání učitelů. Argumentují tím, že na doplnění vzdělání měli učitelé deset let. Navíc na úřadech práce je asi 6000 nezaměstnaných vystudovaných kantorů. Problémy s nedostatečnou kvalifikací přitom nemají jen lidé bez vysokoškolského vzdělání, ale i učitelé s titulem z jiné než pedagogické fakulty či s aprobací na jiný předmět, než jaký učí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…