Chládek se zlobil v ČT na Šabatovou: Jsem konsternován, že kritizuje něco, co nečetla

20.04.2015 21:54

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) v pořadu ČT Hyde park označil za jeden z problémů absolventů učňovských oborů to, že „mnohdy máme příliš úzce specializovaného člověka“. Proto si ministr myslí, že by bylo vhodné, aby například první ročník byl šířeji zaměřen. Například učňovské školy, připravující kuchaře a číšníky, by obor nazvaly jako „pohostinství“. Vzdělávání v prvním ročníku by bylo pro všechny stejné. A až ve druhém ročníku by se učeň rozhodl, zda si vybere specializaci na kuchaře nebo na číšníka.

Chládek se zlobil v ČT na Šabatovou: Jsem konsternován, že kritizuje něco, co nečetla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr školství a tělovýchovy Marcel Chládek

Ohledně problematiky víceletých gymnázií, které chtěli jeho předchůdci „eliminovat“, ministr prohlásil, že už je nechce dál rozšiřovat. Naopak chce více podpořit druhý stupeň základních škol, tak aby rodiče neměli důvod dávat děti na víceletá gymnázia.

Chládkovým cílem je, že víceletá gymnázia by měla vzdělávat nadané žáky. Těch jsou prý v každé populaci asi dvě procenta. „Nyní se tam dostávají žáci, kteří jsou v průměru,“ posteskl si Chládek s tím, že na víceletá gymnázia nyní odchází 10,5 % všech žáků. Odmítl ale říct, jaký by měl být cílový stav. „Žádné číslo ze mě nedostanete,“ prohlásil s tím, že to mohou být 4 %, ale i 7,5 %.

Vyslovil se také pro zrušení maturit pro odborné školy. To, že existuje maturita jak pro gymnázia, tak střední i odborné školy, označil za „naprostý nesmysl“. Buď je pak úroveň maturity příliš vysoká, nebo příliš nízká.

Řeč přišla i na plánované zavedení povinného roku předškolního vzdělávání. Chládek připustil, že v případě zájmu rodičů mohou jejich děti tento rok absolvovat v rámci domácího vzdělávání. Nebo také v přípravné třídě základní školy. V tomto ohledu ostře odmítl kritiku ombudsmanky Jany Šabatové. „Jsem konsternován, že ombudsmanka kritizuje něco, co nečetla,“ uvedl s tím, že Šabatová kritizovala zavedení přípravných tříd. Podle Chládka totiž nebudou určeny jen dětem ze sociálně vyloučených lokalit, jako tomu bylo dosud, ale budou určeny všem dětem. „Mrzí mě, že není schopna se seznámit s fakty a pak s tím jít do médií,“ dodal na adresu Šabatové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…