Chorvatsko: Roušky? Pche... Varování Čechům

03.08.2020 14:45

Češi patří k nejpočetnějším turistům v Chorvatsku. „Pohraniční stráž se podívala na českou poznávací značku a zamávala jim s úsměvem, aniž by vyžadovala negativní test na koronavirus,“ popsali manželé přístup úřadů. Na příjezd pěti set turistů přímým vlakem z Prahy se přišel podívat sám chorvatský ministr či starosta Rijeky. Ne všichni jsou však spokojeni. Sociolog z univerzity v Záhřebu Dario Čepo varoval: „Je chybou tvrdit, že Chorvatsko je bezpečnou zemí bez koronaviru.“ Český turista Pavel Brabec si stěžoval na přeplněné pláže i na naprostou ignoraci povinného nošení roušky ve Splitu. Mluvčí cestovní kanceláře Alexandria však vidí situaci jinak.

Chorvatsko: Roušky? Pche... Varování Čechům
Foto: Studio Lodička
Popisek: Chorvatsko, ilustrační foto

Na stránkách Balkaninsight.com vyšel článek o Češích v Chorvatsku. Ti totiž spolu s Němci a Slovinci tvoří nejvíce turistů v Chorvatsku a představují naději na zotavení tamní ekonomiky po nárazu pandemie. Zpočátku článku je popsán příběh manželů Štefcových, kteří přicestovali do Chorvatska koncem června. „Pohraniční stráž se podívala na českou poznávací značku a zamávala jim s úsměvem, aniž by vyžadovala negativní test na koronavirus,“ psalo se v článku.

Celý článek ZDE:

Anketa

Je dobře, že Praha přispěla na festival sexuálních menšin Prague Pride?

3%
97%
hlasovalo: 14678 lidí

„Vše to vypadalo tak uvolněně již od první minuty,“ pověděla po telefonu 40letá účetní ze středních Čech poté, co se manželé vrátili z dovolené na Dalmatském pobřeží. Článek se vrací dvacet let v čase, kdy chorvatští pohraničníci nahlíželi na české turisty jako na držgrešle, kteří si na dovolenou berou vše, dokonce i kuchyňské náčiní, aby se vyhnuli nakupování mnoha sendvičů u Jadranu. „Dnes, v éře koronaviru, jsou Češi vítáni s otevřenou náručí jako potenciální zachránci turistického odvětví, které je zodpovědné za pětinu chorvatského domácího produktu,“ psalo se dále.

Za červen se v Chorvatsku mělo objevit přibližně 70 000 Čechů, což je řadí na třetí místo za Němce a Slovince. Chorvatská ekonomika se pak má tento rok dle predikce Světové banky propadnout o 9,3 %.

„Náhoda je blbec, sledujeme situaci ohledně pandemie a omezení,“ pověděl z pronajatého bytu ve Splitu 27letý Pavel Brabec se svou přítelkyní. „Ale cítíme se v pohodě,“ dodal Balkaninsightu. Prý měli velké plány na procestování východní Asie, ale pandemie jim plány změnila. I Itálie prý vypadá nebezpečně.  

Minulý rok mělo Chorvatsko navštívit téměř dvacet milionů turistů. Na začátku července se mělo jednat pouze o 260 000. Za červen se počet českých turistů v Chorvatsku oproti minulému roku měl snížit o 65,5 %, avšak Češi jsou prý jedni z nejvíce nadšených turistů ze Střední Evropy.

Mluvčí české cestovní kanceláře Alexandrie Petr Šatný řekl webu, že letní sezónu nejspíše zakončí s poklesem 30 až 40 procent, ale poptávka mezi Čechy je kromě Chorvatska i o Bulharsko či Řecko. „Na tyto země je nahlíženo jako na země se stejným rizikem nákazy jako Česká republika,“ prozradil. Naopak prý je minimální poptávka po Itálii či Španělsku. Mluvčí společnosti ještě pověděl, že zákazníci měli obavy z promíchání s jinými turisty ze zemí se zvýšeným rizikem, a proto se rozhodli nabízet i pouze české rezorty, které jsou dle něj mezi českými turisty velmi populární.

Poté, co Chorvatsko v polovině června změkčilo omezení pro Čechy, do země přijelo velké množství Čechů. Prvního července se z Prahy do Chorvatska vypravil vlak dopravce Regiojet, ve kterém bylo přes pět set českých turistů. Poté, co vlak dojel do cíle, tak se s pasažéry osobně přivítal chorvatský ministr turismu či starosta Rijeky. Chorvatská média pak prý zveřejňovala mnohé zprávy o úřednících, kteří byli vyzbrojeni květinami, které turistům darovali.

Ne všichni v Chorvatsku jsou však turisty nadšeni. Sociolog a politolog z Univerzity v Záhřebu Dario Čepo varoval: „Tato vláda vynaložila velké množství prostředků na kampaň tvrdíce, že se přilákají Češi, Slováci, Poláci a Maďaři a turistická sezóna bude v pohodě. Avšak je chybou tvrdit, že Chorvatsko je bezpečnou zemí bez koronaviru."

Anketa

Které z menších stran byste hodili svůj hlas?

5%
5%
hlasovalo: 2131 lidí

Pavel Brabec popsal, že ve Splitu, kde byl ubytován, bylo povinné nošení roušek v obchodech a ve veřejné dopravě velmi často ignorováno. „Pláže jsou přelidněné. Trvá věky najít i malé volné místo,“ pověděl. Mluvčí Alexandrie Šatný však poznamenal, že letoviska jeho cestovní kanceláře striktně dodržují požadavky na rozestup mezi rekreanty na plážích a u bazénů. „Ve skutečnosti je dovolená našich klientů pohodlnější než obvykle,“ pochlubil se Šatný.

Článek dále popisuje, že kvůli nárustu pozitivních případů během července na Balkáně byly českým ministerstvem zdravotnictví země jako Srbsko a Černá hora vyřazeny z bezpečné kategorie. Chorvatsko však v této kategorii je stále. Prý se však českými médii šířila informace, že někteří čeští turisti vracející se z Chorvatska byli pozitivně otestováni na nákazu. „Pro české občany by bylo mnohem těžší dostat se do Chorvatska, pokud by data ukázala nárust viru,“ pověděl politolog Čepo.

„Lidé to chytí jak na dovolené, tak v České republice. Ačkoliv o tom neuslyšíte,“ reagoval Šatný. „Tápeme ve tmě. Kdo ví, co se stane za dva týdny?“ uzavřel mluvčí Alexandrie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…