Choval se jako neřízená střela, ve straně byl velmi silný tlak na jeho odchod. Vysoce postavený člen ČSSD totálně ztrhal končícího ministra Dienstbiera

11.11.2016 22:43

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že končí ministerský život Jiřího Dienstbiera a Svatopluka Němečka. Pravicová opozice považuje změny ve vládě jen pár měsíců před volbami za kosmetické změny, které mají posílit jeho pozici ve straně. Sociální demokrat Roman Váňa to v pátečních Událostech, komentářích České televize popsal úplně jinak – totálně ztrhal Dienstbiera. Své k vlastnímu odvolání řekl i ministr Němeček.

Choval se jako neřízená střela, ve straně byl velmi silný tlak na jeho odchod. Vysoce postavený člen ČSSD totálně ztrhal končícího ministra Dienstbiera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman a Svatopluk Němeček

„Já si myslím, že unavený nejsem, a tak jak jsem byl dnes osloven premiérem a jak jsem dnes dostal stovky e-mailů od zdravotníků i nezdravotníků, mám pocit, že se za svou práci nemusím stydět. Ale když jsem mluvil s panem premiérem, tak mi řekl, že pro nás nedopadly poslední volby úplně dobře a potřebujeme nové tváře. Novou tvář se tedy rozhodl dosadit i na ministerstvo zdravotnictví... Je to jeho právo a jeho kompetence,“ konstatoval v úvodu pořadu Němeček.

„Jedna z věcí, která se mi povedla, je to, aby zdravotnictví neovládl pan Babiš,“ pokračoval Němeček. Po krajských volbách jsou však krajské nemocnice ve větším nebezpečí, protože lidé z fondu Andreje Babiše, přes který nakupuje zdravotnické subjekty, dali údajně najevo, že by nějakou tu nemocnici rádi koupili. „Jenže na volném trhu žádné k mání nejsou, takže pokud nějakou chcete, musíte napřed nějakou zprivatizovat,“ přisadil si Němeček.

Dienstbier otevíral témata, která voliče nezajímala, konstatoval Váňa

Člen grémia ČSSD Roman Váňa před kamerami prozradil, že se ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier choval jako neřízená střela, takže na jeho odvolání byla jasná shoda v celé straně. „U pana Dienstbiera ta shoda byla všeobecná, u pana Němečka to tak jasné nebylo,“ prozradil. „Shodli jsme se na tom, že ve vládě jsou mnohem horší ministři, než jsou ti naši, ale koaliční smlouva nás zavazuje k tomu, že smíme vyměňovat jen vlastní ministry, byť to nejsou ti nejhorší,“ doplnil Váňa.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

Většina bodů z programu ČSSD už je prý splněna, takže si sociální demokracie může dovolit trochu experimentovat. Pokud jde o Jiřího Dienstbiera, ten prý otevíral okrajová témata, která nezajímala ani voliče, ani členy strany, kteří Dienstbierem předkládané problémy odmítali řešit.

Nakonec Váňa smetl ze stolu myšlenku samotného Jiřího Dienstbiera, že byl obětován, aby měl Sobotka klid na jarním sjezdu ČSSD. „To si úplně vymyslel... Za pana ministra se v podstatě nic vyměnit nedá. Ve straně už byl velmi silný tlak na to, aby pan ministr Dienstbier odešel a už nekazil obraz ČSSD,“ udeřil Váňa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…