Chovancovo centrum proti terorismu je prý velmi úspěšné. A tak příští rok dostane navíc dvacet milionů

20.10.2018 17:10

Centrum pro boj proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH), kterému se dostalo nelichotivé přezdívky „Chovancovi cenzoři“, pole tajných služeb odvádí opravdu dobrou práci. V čem všem? Podívejte se sami.

Chovancovo centrum proti terorismu je prý velmi úspěšné. A tak příští rok dostane navíc dvacet milionů
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Za časů ministra vnitra Milana Chovance vzniklo na resortu Centrum boje proti terorismu a hybridním hrozbám, které si klade za cíl i rozkrývání lží šířících se internetovým prostorem v rámci tzv. hybridní války. Odhalování dezinformací ale tvoří jen zlomek činnosti pracovníku Centra.

„Mnohem silněji se profiluje jako analytické zázemí pro boj se specifickými hrozbami vyplývajícími z hybridních kampaní a v mezinárodní spolupráci na tomto poli. To sice není veřejně viditelné a obtížně se měří dopad, ale přispívá to k bezpečnosti České republiky,“ přiblížil serveru Lidovky.cz expert na extremismus z Masarykovy univerzity Miroslav Mareš.

CTHH analyzuje hrozby terorismu, hrozby radikalizace jednotlivců či části společnosti, působení cizích sil na našem území a tak podobně.

„Oni můžou pracovat jen s tím, co lze dohledat ve veřejných vstupech. Tyto monitoringy pro nás mohou sloužit jako dobrý základní materiál ve chvíli, kdy začínáme na něčem pracovat. Ušetří nám tím práci. Ze zpravodajského pohledu udělají něco po povrchu, ale je to něco, co je pro nás na startu naší práce vždycky užitečné,“ podotkl k tomu mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Lidé z CTHH odvádějí prý dobrou práci a nejsou nějakými „Chovancovými cenzory“, jak byli vykreslováni v některých médiích a některými politiky. Skutečná práce Centra spočívá i v tom, že se podílí na ochraně měkkých cílů, jako jsou školy, knihovny a divadla. V příštím roce se centrum chystá uvolnit 20 milionů korun právě na ochranu měkkých cílů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …