Chovanec chce navýšit rozpočet vnitra o tři až čtyři miliardy. Na boj proti terorismu

29.08.2017 13:06

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) by chtěl navýšit rozpočet svého ministerstva na příští rok o tři až čtyři miliardy korun. Peníze by měly zajistit rozvoj policie nebo pokračování projektů, které se týkají například boje proti terorismu, píše ČTK.

Chovanec chce navýšit rozpočet vnitra o tři až čtyři miliardy. Na boj proti terorismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Česka Milan Chovanec

Chovanec to řekl novinářům při příchodu na dnešní jednání s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO), s kterým by chtěl probrat také růst platů u bezpečnostních sborů. Návrh rozpočtu pro vnitro na příští rok počítá s 65,5 miliardy korun, což je o 2,1 miliardy více než v letošním roce.

Dosavadní návrh rozpočtu podle Chovance nezohledňuje některé dřívější projekty, které se týkají policie, hasičů a rozvoje bezpečnosti země. „Ideál by byl zhruba 15 miliard nad tento rozpočet, což chápeme, že realizovatelné není. To minimum, které by mělo zabezpečit růst počtu policistů, nákup vybavení, projekty boje proti terorismu, extremismu a kyberkriminalitě, jsou někde v rozsahu tří až čtyř miliard korun,“ řekl Chovanec. Dodal, že se chce s Pilným bavit také o růstu platů u bezpečnostních sborů.

Pokud by se rozpočet pro vnitro na příští rok blížil k 70 miliardám, tak by byl Chovanec poměrně spokojený. „Spokojeni bychom byli, kdyby se více investovalo do budov a dalších věcí, ale jsme racionální a víme, že to v současné době možné není. Prioritou pro nás je investovat do lidí,“ uvedl Chovanec.

Chovanec odmítl to, že by se schůzka s šéfem státní kasy uskutečnila příliš pozdě, jelikož by rozpočet měl jít brzy na vládu. „Jestli se český rozpočet dělá na základě toho, že kdo dřív přijde, ten dřív mele, tak potěš pánbůh. Já doufám, že to je otázka priorit a že o tom bude rozhodovat vláda ve sboru,“ prohlásil Chovanec. Dodal, že dnešní termín schůzky stanovil Pilný. „Přišel jsem přesně podle termínu, který mi pan ministr uvolnil,“ uzavřel Chovanec. Ministra na jednání doprovodil například jeho ekonomický náměstek Jiří Zmatlík, policejní prezident Tomáš Tuhý nebo šéf hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…