Chovanec se postavil za Sobotku a vzkazuje jeho stranickým kritikům: Mějte se na pozoru

02.02.2016 21:48

Statutární místopředseda sociální demokracie a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se v rozhovoru pro server Aktuálně.cz postavil na stranu svého předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky. Proti Miloši Zemanovi. Těm politikům, kteří by v duchu výzev prezidenta hodlali oslabovat stranu, poslal jasný vzkaz. Velmi ostrý vzkaz. Na pozoru by měli být i hejtmani, jež Zeman podporuje. Přehání se to prý i s varováními před uprchlickou krizí.

Chovanec se postavil za Sobotku a vzkazuje jeho stranickým kritikům: Mějte se na pozoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem vnitra Milanem Chovancem

Ačkoli nechce příliš spekulovat o tom, co vede prezidenta Zemana k útokům na Bohuslava Sobotku, upozorňuje, že z toho profitují Andrej Babiš a jeho hnutí ANO.

„Jak říkám, spekulovat o jeho motivech nechci. Ale chci říct jasně, že Bohuslav Sobotka je úspěšný premiér i úspěšný předseda ČSSD. Před dvěma lety stranu stmelil a zároveň dokázal dát šanci všem, kteří měli chuť pracovat. Ano, má jiný styl politiky než Miloš Zeman. Je to styl, který si odpracuje, jsou za ním vidět obrovské množství práce a konkrétní výsledky. Tato vláda dokázala snížit kriminalitu, zvýšit HDP, snížit státní dluh… To jsou věci, na které sice už zadělaly vlády předchozí, ale tato vláda je dotáhla do finální podoby. Kromě toho Bohuslav Sobotka drží i určitou komunikační bázi k našim partnerům v Evropě. Zkrátka Bohuslav Sobotka je optikou možná ne dneška, ale určitě zítřka a popozítřka vysoce úspěšným politikem a já naprosto odmítám přispívat k oslabení jeho pozice,“ udeřil Chovanec.

Pokud by snad hejtmani chtěli zareagovat na vábení prezidenta Zemana, a tím způsobit oslabení strany, měli by si uvědomit, že pak nemohou počítat ani s vítězstvím v krajských volbách. A to rozhodně není ani v jejich zájmu. „Snaha měnit vedení ČSSD je naprosto scestná,“ shrnul svůj pohled ministr vnitra. Faktem je, že si strana v roce 2013 prošla pokusem o rozštěpení strany, ale ustála ho. „Jestli se ale ti, kteří stáli proti Sobotkovi, rozhodnou vstoupit do stejné řeky a udělat stejné chyby, může to být jejich konec. Druhá, třetí šance se v politice nedávají. Myslet si, že bez jednoty a bez podpory svého vlastního předsedy lze vyhrát krajské volby, je strašně naivní,“ varoval znovu.

Z pozice ministra vnitra se vyjádřil také k uprchlické krizi. Prezident před ní sice opakovaně varuje, ale česká vláda má prý situaci pod kontrolou. Před několika měsíci měl šéf resortu vnitra také pochybnosti, ale teď už se zdá, že si i okolní státy začínají uvědomovat, že politika otevřených dveří není řešením. „Dovolte, abych připomněl, že v České republice je devadesát migrantů, kteří jsou umístěni v detenčním zařízení. Česká republika nezaznamenává žádný příliv migrantů, a to už v řádu týdnů a měsíců,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…