Chovanec ve středu zveřejní řešení situace s Červíčkem a Lessym

31.01.2014 12:05

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce ve středu zveřejnit řešení situace v čele policie. Uvedl to po dnešní schůzce s bývalým policejním prezidentem Martinem Červíčkem, který podal rozklad proti svému odvolání. S ním i se stávajícím šéfem policie Petrem Lessym projedná problematiku dvojvládí ještě počátkem příštího týdne. Pokud se mu s nimi podaří dohodnout, rád by do měsíce vypsal výběrové řízení na nového policejního prezidenta.

Chovanec ve středu zveřejní řešení situace s Červíčkem a Lessym
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

„Myslím si, že je tu opravdu reálná šance, abychom do středy příštího týdne jak s panem Lessym, tak s panem Červíčkem našli cestu k tomu, aby se situace velmi rychle vyřešila, a vydali jsme se cestou výběrového řízení nového policejního prezidenta," řekl novinářům Chovanec.

Červíček se dostal do čela policie poté, co jeho předchůdce Lessyho odvolal někdejší ministr vnitra Jan Kubice kvůli jeho trestnímu stíhání. Soud však stíhání loni na podzim zastavil a tehdejší ministr Martin Pecina Lessyho na začátku prosince vrátil do funkce. Červíček odmítl post šéfa policie dobrovolně opustit, takže Česko mělo dva policejní prezidenty, přičemž Lessy čerpal dovolenou. Dvojvládí po 36 dnech ukončilo další Pecinovo rozhodnutí, kterým Červíčka z místa policejního prezidenta sesadil.

Projednali několik variant

Nový ministr Chovanec se ve středu sešel s Lessym, který mu potvrdil svou ochotu rezignovat. Dnes zatím bez konkrétního výsledku jednal s Červíčkem. „Je to opravdu profesionál, který chce policii pomoct, a ne škodit," řekl o odvolaném policejním prezidentovi po schůzce.

Podle Chovance s Červíčkem projednávali několik možných variant dalšího vývoje situace. Ministerstvo začne v pondělí vypořádávat Červíčkův rozklad proti odvolání. „Pokud se dohodneme, rozklad samozřejmě nemá cenu dál zkoumat," podotkl ministr. Jednou z variant je podle Chovance to, že Červíček a Lessy ustoupí ze svých pozic a otevře se možnost k rychlému řešení. Další možností je cesta správní žaloby, kterou by Červíček podal v případě, že ministr nevyhoví jeho rozkladu. „Pak se bavíme v horizontu půl roku, roku, ale to já nepředpokládám. Já věřím, že se dohodneme," doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…