Chovanec za policisty stojí. Pouštět se do dobrodružství by prý byl hazard

26.02.2015 21:27

Dle zpravodaje webu Týden.cz si ministr vnitra Milan Chovanec nemyslí, že by policejní složky při úterním neštěstí v Uherském Brodě chybovaly. Požádal Generální inspekci bezpečnostních sborů o ověření policejní akce z úterý, kdy uherskobrodský střelec zabil osm lidí a jednu ženu zranil.

Chovanec za policisty stojí. Pouštět se do dobrodružství by prý byl hazard
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček uvedl, že je velice pravděpodobné, že oběti střelce v restauraci Družba byly již krátce po vstupu střelce do objektu po smrti, vyplývá z toho tedy, že policii nebylo časově umožněno jakkoliv neštěstí zabránit.

Ministr vnitra nyní prověřuje jednotlivé složky v souvislosti s policejním zákrokem. "Sešel jsem se dnes s ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů a samozřejmě i s panem generálem (policejním prezidentem Tomášem) Tuhým. Od obou jsem žádal, aby policejní zákrok byl prověřen… Z informací, které do dnešního dne mám, jsem nenabyl dojmu, že by policie pochybila a chci říct, že tady stojím za policisty,“ uvádí Chovanec s tím, že nyní se například prověřují telefonáty, které proběhly s tísňovou linkou 158.

Po incidentu v restauraci Družba, kde zahynulo 8 osob ve věkovém rozmezí 27 až 66 let, se chce ministr vnitra zaměřit hlavně na oblast komunikace se zástupci měst a obcí, která by probíhala v různých krizových stavech, a také na případnou úpravu krizových plánů. Chovanec se rovněž zamýšlí nad tím, zda by i menší kraje, jako je právě Zlínský kraj, neměly mít do budoucna svoji vlastní zásahovou jednotku, jelikož nyní musela přijet zásahová jednotka ze sousedního Jihomoravského kraje.

Jednou z dalších oblastí, na kterou se chce ministr vnitra zaměřit, je i speciální výcvik policistů pro specifické situace. "Rozhodneme, jestli je třeba změnit taktické plány policie a výcvik policie. Neříkáme, že taktika policie je špatná a je ji potřeba změnit, ale že je ji potřeba posoudit,“ upřesňuje ministr podle zpravodaje Týden.cz.

Celý text zde.

Další z oblastí nutné pro přezkoumání shledává ministr vnitra problematiku držitelů zbrojních průkazů. Měl by se více ošetřit problém s kontrolou informací od lékařů a od obecních úřadů o držiteli zbrojního průkazu. Určitě by napomohl podle ministra plánovaný registr přestupků. "Všechna tato témata budou v té první fázi rozpracována do konce měsíce března. Pokud najdeme možnost změny legislativy, případně změny nějakých postupů, tak budu žádat pana premiéra o to, aby toto projednala Bezpečnostní rada státu a případně to bylo zahrnuto do legislativního plánu vlády,“ dodal ministr.

Podle krajského policejního ředitele Tkadlečka již byly oběti po smrti v brzké době po vstupu střelce do restaurace. Policie obdržela první informaci o události ve 12:38, zásahová jednotka však vnikla do objektu ve 14:21. Dle Tkadlečka mohou někteří mínit, že je to dlouhá doba. "Opak je pravdou,“ však dodal Tkadleček. Policie v té době nevěděla přesný počet lidí, kteří jsou uvnitř objektu, jen předpokládala z komunikace se střelcem, že uvnitř jsou rukojmí. "Za těchto okolností by bylo absolutním hazardem pouštět se do dobrodružství,“ řekl krajský ředitel policie.

Dle Tkadlečka dorazila policejní hlídka k restauraci Družba krátce po obdržení informace. Avšak po střelbě ze strany třiašedesátiletého muže musela povolat zásahovou jednotku z Brna. Později podle Tkadlečka získala policie kontakt na pachatele a vyjednávala s ním, ten uvedl, že drží rukojmí a to zásadně změnilo situaci. "Živí mají přednost před mrtvými, bylo o co hrát,“ dodal Tkadleček. Záhy však střelec přestal komunikovat a neumožnil ošetření raněných, ani jejich propuštění. Po vniknutí zásahové jednotky do objektu se již muž pár vteřin předtím zastřelil, řekl Tkadleček na závěr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…