Chováte se jako hovado, paní redaktoko, vypadlo z ministra. Pak se však omluvil

15.10.2013 18:52

Nadávkou ukončil rozhovor s novinářkou ministr v demisi František Koníček. Označil ji za hovado. Redaktorka serveru Aktuálně.cz se ho ptala na jeho účast ve firmách s anonymními akciemi a neznámými majiteli a na případný střet zájmů. Za svá slova se Koníček, který kandiduje ve volbách za zemanovce, dnes omluvil. Podle něj je záležitost součástí předvolebního boje ze strany médií a politických konkurentů. Řekl to novinářům v Lucemburku. Na incident se člena svého kabinetu chce zeptat i premiér v demisi Jiří Rusnok.

Chováte se jako hovado, paní redaktoko, vypadlo z ministra. Pak se však omluvil
Foto: archiv FK
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

"Já se za ten výrok vůči paní redaktorce omlouvám, nicméně na svém věcném stanovisku si zásadně trvám," řekl Koníček dnes ČT. Spekulace o napojení na různé firmy a o své možné nedůvěryhodnosti odmítá.

Podle serveru Koníček před nástupem do Rusnokovy vlády působil ve firmách s anonymními akciemi, jejichž majitelé tedy nejsou známi. Některé společnosti jsou prý registrované v daňových rájích. Měly dostat desítky milionů z evropských dotací, píše server. Redaktorka se ptala ministra v demisi na to, zda nepovažuje za problém to, že jsou vlastníci firem anonymní. Chtěla také vědět, jaké Koníček může dát záruky, že ve vládě nepracuje v jejich prospěch. Aktuálně.cz uvádí, že zemanovci proti anonymním akciím vystupují a prosazují jejich zrušení, jejich kandidát je ale vlastnil.

Koníček novinářce řekl, že lže. Ptal se jí, zda má aspoň střední či základní školu. "Chováte se jako hovado, to je celé," ukončil rozhovor ministr v demisi. Novinářům v Lucemburku dnes řekl, že politik má být otevřený, má ale také právo od médií požadovat objektivitu a pravdivost. Věc podle svých slov pokládá spíš za součást předvolebního boje ze strany sdělovacích prostředků a konkurenčních stran, než za profesionální novinářskou práci.

Rusnok: Není to v souladu se slušným chováním

K události se dnes vyjádřil i premiér v demisi Jiří Rusnok, i když několikrát zopakoval, že ji nechce komentovat. "Neznám kontext této události. Paní redaktorka se musela zasloužit o nějaké vážné rozčilení pana ministra, ale nechtěl bych to komentovat. Formálně vzato, to jistě není v souladu s kodexem (který všichni ministři podepsali) a se slušným chováním, ale nechci to komentovat, nevím, o co se jednalo. Zeptám se na to pana ministra," řekl Rusnok novinářům.

Nevybíravé výrazy na adresu novinářů používají i jiní politici. Záporným vztahem k žurnalistům se netají prezident Miloš Zeman. Novináře v minulosti označil za žumpu či za jeden z ostrovů negativní deviace, rýpne si do nich při každé příležitosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…